04:38 23 Aprilie 2018
Chişinău+ 14°C
În direct
Gara din Chişinău

Cum arăta prima gară din Chişinău: Imagini rarisime din secolul trecut

© Sputnik / Мирослав Ротарь
Societate
Sa primesc un link scurt
95410

Gara din Chişinău nu a fost întotdeauna aşa cum o ştim acum. Fotografiile de epocă sunt mărturii în acest sens.

CHIŞINĂU, 13 apr — Sputnik. Prima gară din Chişinău a fost construită în anii 1870, după un plan arhitectural al lui Ghenrih Lonski.

Este mai puţin cunoscut faptul că clădirea gării a avut de suferit încă în Primul Război Mondial, fiind bombardat de un aeroplan german în 1917, scrie istoricul Iurie Şveţ pe oldchisinau.com.

Fiind un obiectiv strategic, Gara Chişinău a fost o ţintă predilectă şi în timpul celui de Al Doilea Război Mondial. Astfel, aceasta a avut de suferit în vara anului 1941, însă neesenţial, fiind reparată în acelaşi an.

Şi fotografia de mai jos datează din perioada războiului. Pe peronul gării se află soldaţi germani.

În 1944 clădirea a fost iarăşi bombardată, iar distrugerile au fost mult mai mari.

De data aceasta însă clădirea nu a mai fost restabilită. Cel mai probabil, reparaţia gării ar fi costat mai mult decât construirea uneia noi, presupune istoricul. Astfel că a fost luată decizia ca gara să fie reconstruită din temelie.

Planul reconstrucţiei a fost elaborat de către arhitecţii L. Ciuprin şi A. Şciusev. Reconstrucţia a fost radicală, iar noua clădire nici nu mai amintea de vechiul edificiu.

Clădirea respectivă serveşte şi în zilele noastre drept una dintre principalele „porţi" ale oraşului. Iată cum arăta noua gară în anii 1960:

Clădirea veche a gării din Chişinău a fost imortalizată şi pe peliculă cinematografică. Filmările au fost realizate în anii 1940.

Tematic

Potop la Gara auto de Nord din Capitală
SMURD la Gara feroviară din Chișinău. Ce s-a întâmplat
Flashmob muzical la Gara Feroviară din Chişinău
Tagurile:
imagini, chișinău, gară, prima, Chișinău, Moldova
Reguli de utilizareCOMENTARII


Știrile Zilei

 • Atacul asupra Damascului

  Pentru Rusia este important să demonstreze că SUA şi aliaţii au pornit de la un fals atunci când au lansat atacul asupra Siriei, fiind ghidaţi de alte interese, de aceea a fost ignorat dreptul internaţional şi desconsiderat Consiliul de Securitate ONU, consideră experţii moldoveni, în contextul unui interviu acordat de ministrul rus de Externe.

  94
 • Seismograf

  Informaţia a fost făcută publică de către directorul onorific al Institutului Naţional de Fizică a Pământului din România, Gheorghe Mărmureanu. Cât de puternic va fi seismul.

  2737
 • Cimitir

  Cimitirul de pe strada Munceşti este unul dintre cele mai vechi cimitire din Chişinău care s-au mai păstrat şi este utilizat. Oamenii din regiune sunt afectaţi d efaptul că o parte din acesta a fost distrusă, iar pe locul care s-a eliberat au fost construite case.

  356