09:39 15 Iulie 2020
În direct
  • EUR19.44
  • USD17.10
  • RUB0.24
  • RON4.01
  • UAH0.63
Societate
Sa primesc un link scurt
82620

Cum influențează schimbarea globală a climei asupra vremii din Moldova?

CHIȘINĂU, 20 apr — Sputnik. Șefa Centrului Monitoring Agrometeorologic (CMA) al Serviciului Hidrometeorologic de Stat al Republicii Moldova, Tatiana Mironova, a explicat pentru Sputnik Moldova care este influența încălzirii globale asupra schimbării climei în țara noastră.

Savanții israelieni prezic că, în cazul în care volumul eliminării gazelor de seră va rămâne la nivelul actual, durata perioadei de vară va crește la mijlocul secolului cu 25%, iar spre sfârșitul secolului — cu 50%. Astfel, în Israel, Egipt, Liban și Turcia, perioada secetoasă și caniculară se va prelungi cu 6 luni, iar anotimpul ploios se va reduce cu două luni.

Încălzirea globală acționează și asupra climei din țara noastră. Ba mai mult ca atât: meteorologul Tatiana Mironova este sigură că fenomenul acesta va continua.

„Va crește frecvența oscilațiilor climatice, vor fi mai lungi perioadele caniculare și cele reci ale anului. Cu alte cuvinte, se va accentua caracterul extrem al climei. O altă prezicere referitor la schimbarea climei indică pentru zona noastră ierni mai blânde și mai scurte", a spus specialistul.

Prognoze: ne așteptă o vară secetoasă>>>

În ultimii 20 de ani, iernile scurte și calde au devenit un fenomen obișnuit, a menționat Mironova. Ea a mai spus că iarna 2017 — 2018 confirmă această constatare.

Tematic

Cele mai mari cutremure care au zguduit Moldova din 1940 încoace
Nostradamus, profeții groaznice pentru 2018: Cutremure și erupții vulcanice
Războaie, cutremure, sfârşitul lumii - viziunea unui preot ortodox
Tagurile:
savanti, clima, schimbare, incalzire globala, influenta, Serviciul Hidrometeorologic de Stat, Tatiana Mironova


Știrile Zilei