16:40 19 Noiembrie 2018
În direct
  • EUR19.39
  • USD17.11
  • RUB0.26
  • RON4.16
  • UAH0.62
Oleg Budza

Străinii vor câștiga în Moldova de câteva ori mai mult decât moldovenii

© Sputnik / Miroslav Rotari
Societate
Sa primesc un link scurt
143 0 0

Cetățenii străini care doresc să muncească în Moldova în domenii prioritare vor beneficia de înlesniri pentru migrație

CHIȘINĂU, 30 apr — Sputnik. Președintele Confederației Naționale a Sindicatelor, Oleg Budza, a comentat anterior decizia Guvernului, luată la inițiativa Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, de a invita cetățeni străini pentru a munci în țara noastră.

Cetățenii străini care doresc să muncească în Moldova în domenii prioritare vor beneficia de înlesniri. Doritorii de a se angaja în calitate de soră medicală, croitoreasă, cizmar, mecanic de instalații electrice și altele vor obține viză de reședință în regim de urgență.

Președintele Confederației Naționale a Sindicatelor, Oleg Budza, se întreba dacă nu cumva toate acestea vor duce la creșterea șomajului în Moldova.

„Pe de o parte, dacă există locuri vacante în care nu vor să muncească cetățenii noștri, de ce să nu le propunem cetățenilor din alte țări? Angajatorii sunt nevoiți să procedeze astfel, dacă nu pot găsi în țară specialiști", a declarat Budza.

Acesta a menționat că totuși rămâne neclar următorul fapt: de ce angajaților străini care vor lucra în Moldova li se va oferi un salariu mai mare decât cetățenilor moldoveni?

„Până acum nu este clar de ce pentru un șir de lucrări necalificate străinii primesc în medie 5300 de lei, în timp ce moldovenii care îndeplinesc aceleași munci primesc în jur de 2300 de lei", a subliniat Budza.

Tematic

Detalii noi despre inițiativa care va „umple” Moldova de străini. Ce spun experții
Străinii vor ajunge mai ușor în țara noastră. Ce modificări pregătește Guvernul
Tagurile:
regim de urgenta, viza de resedinta, salarii, inlesniri, domenii prioritare, munca, straini
Reguli de utilizareCOMENTARII


Știrile Zilei