16:41 19 Noiembrie 2018
În direct
  • EUR19.39
  • USD17.11
  • RUB0.26
  • RON4.16
  • UAH0.62
SIS

Atribuțiile Serviciului de Informații și Securitate vor fi modificate

© Sputnik / Miroslav Rotari
Societate
Sa primesc un link scurt
13510

Guvernul de la Chișinău are pe masa de lucru pentru ședința de joi, 10 mai, un proiect de lege prin care vor fi modificate atribuțiile Serviciului de Informații și Securitate.

CHIȘINĂU, 8 mai – Sputnik. Ministerul Economiei și Infrastructurii și Ministerul Justiției propun schimbarea atribuțiilor Serviciului de Informații și Securitate (SIS).  Un proiect de lege elaborat de cele două instituții guvernamentale urmează să fie avizat la ședința de joi, 10 mai, a Cabinetului de Miniștri.

Potrivit autorilor proiectului, amendamentele la Legea cu privire la Serviciul de Informații și Securitate ”concretizează atribuțiile SIS, limitându-le doar la securitatea națională, creând garanții legale de limitare a intervențiilor nejustificate ale instituției în activitatea agenților economici”. 

Amendamentul la Legea cu privire la SIS concretizează conceptul de „securitate națională”.

De asemenea, întrucât SIS nu deţine experţi judiciari în Registrul de stat al experţilor judiciari, iar specialiştii pe care îi are în statele de personal nu sunt atestaţi conform procedurii legale, este exclus dreptul acestei instituții de a efectua expertize judiciare, SIS rămânând să facă constatări tehnico-ştiinţiflce.

Potrivit amendamentelor la lege, Serviciul de Informaţii şi Securitate al Republicii Moldova este organul de stat specializat în domeniul asigurării securității naționale, prin exercitarea tuturor măsurilor adecvate de informaţii și contrainformaţii, de culegere, prelucrare, verificare şi valorificare a informaţiilor necesare cunoaşterii, prevenirii şi contracarării oricăror acţiuni care constituie, potrivit legii, amenințare internă sau externă, pentru independenţa, suveranitatea, unitatea, integritatea teritorială, ordinea constituţională, dezvoltarea democratică, securitatea internă, a statului, societății și cetățenilor, statalitatea Republicii Moldova, funcționarea stabilă a ramurilor economiei naționale de importanță vitală, atât pe teritoriul Republicii Moldova, cât și peste hotare.

Tematic

Parlamentul a numit un șef mare în sistemul judecătoresc din Moldova
SIS are un nou director. Detaliile care nu le știai despre noul șef de la securitate
Conducerea și ofițerii SIS, alături la un eveniment patriotic
Tagurile:
Legea cu privire la SIS, atributii, SIS, Guvern
Reguli de utilizareCOMENTARII


Știrile Zilei