16:08 20 Ianuarie 2019
În direct
  • EUR19.56
  • USD17.16
  • RUB0.26
  • RON4.17
  • UAH0.61
Bere, imagine simbol

Guvernul a decis: Producătorii de bere din Moldova vor fi obligați să facă asta

© REUTERS / Michaela Rehle
Societate
Sa primesc un link scurt
232 0 0

Noile prevederi vor fi puse în aplicare abia după cinci luni de la intrarea în vigoare a legii pentru a nu impune bariere în activitatea agenţilor economici din domeniul fabricării și circulației berii și băuturilor pe bază de bere.

CHIȘINĂU, 17 mai — Sputnik. Cabinetul de Miniștri a aprobat un proiect de lege care îi vizează pe producătorii de bere din țara noastră.

În ședința din 18 aprilie, premierul Pavel Filip a declarat că s-a ajuns la un numitor comun cu oamenii de afaceri, după mai multe discuții purtate în cadrul platformei Consiliului Economic de pe lângă premierul Republicii Moldova.

Festivalul berii
© Sputnik / Mikhail Fomichev

”Este un proiect care a fost discutat mult timp cu oamenii de afaceri și pe platforma Consiliului Economic, până s-a ajuns la acest numitor comun”, a declarat Filip.

Agenții economici din domeniul fabricării și circulației berii și băuturilor pe bază de bere vor fi obligați ca să indice pe eticheta și pe ambalajul de desfacere un nou simbol care interzice consumul producţiei alcoolice în timpul sarcinii.

Pentru a nu impune bariere în activitatea agenţilor economici din domeniul respectiv şi pentru a le acorda un termen ca să-şi realizeze stocurile de produse certificate, agenții economici vor avea un răgaz de 5 luni de la data intrării în vigoare a legii.

 

Potrivit notei informative, anterior, fabricarea şi circulaţia berii, în Republica Moldova, a fost reglementată de un singur standard SM 143:2001 „Bere. Sortimente naţionale. Condiţii tehnice generale" apoi, în anul 2012, a fost elaborată Reglementarea tehnică „Berea şi băuturi pe bază de bere", care prevede condiţiile specifice de activitate a domeniului respectiv, inclusiv şi cele de etichetare.

Cerinţele de etichetare din Legea 1100/2000 (art. 17) şi cele din Reglementarea tehnică diferă, şi anume, prin necesitatea de a aplica pe etichetă „numărul de identitate a lotului, precedat de menţiunea „L„ (art. 17, alin. (3), lit. m). Produsul nominalizat se certifică atât în serie, cât şi pe loturi, iar certificatul de conformitate poate fi valabil şi 2, şi 3 ani.

Folosirea denumirii oficiale a statului nostru va costa 100 de mii de lei>>>

Totodată, nu vor mai fi interzise utilizarea sticlelor returnabile pentru îmbutelierea producţiei alcoolice, precum și comercializarea cu amănuntul a producţiei alcoolice ambalate prin depozite specializate arendate.

Tematic

Sport sau alcool. Ce ne prelungește mai mult viața
Detalii care te lasă mască. Cum devii dependent de alcool fără să-ți dai seama
Publicitatea la alcool, interzisă în Moldova
Tagurile:
bere, proiect de lege, Guvernul, Chișinău
Reguli de utilizareCOMENTARII


Știrile Zilei