23:15 21 Ianuarie 2019
În direct
  • EUR19.55
  • USD17.14
  • RUB0.26
  • RON4.16
  • UAH0.61
Panorama din Roma, Italia.

Moldovenii care au muncit sau muncesc în Italia vor primi pensii din acest stat

© Sputnik / Alexander Vilf
Societate
Sa primesc un link scurt
82810

La Roma, a avut loc prima rundă de negocieri pe marginea proiectului de Acord în domeniul securității sociale dintre Republica Moldova și Italia.

CHIȘINĂU, 17 mai – Sputnik. Cetățenii Republicii Moldova care au muncit sau muncesc în Italia, ar putea să beneficieze de pensii și prestații sociale din acest stat. La Roma, a avut loc prima rundă de negocieri pe marginea proiectului de Acord în domeniul securității sociale dintre Republica Moldova și Italia.

Documentul prevede acordarea pensiilor pentru limită de vârstă, pensiilor de urmaş, pensiilor de dizabilitate cauzată de boli obișnuite, pensiilor şi indemnizaţiilor de dizabilitate în urma accidentelor de muncă sau cauzată de boli profesionale. Pentru stabilirea dreptului la pensie, fiecare stat va aplica legislația proprie în domeniu, proporțional perioadei de asigurare realizată pe teritoriul său. Pensia va fi exportată persoanei pe teritoriul statului în care acesta își are domiciliu sau reședința. 

Plățile se vor aplica persoanelor care sunt sau au fost asigurate în conformitate cu legislaţia ambelor sau a unuia dintre statele semnatare a Acordului.

Tematic

Moldovenii din Italia pot primi un ajutor lunar de 143 de euro. Vezi în ce condiții
Moldovenii care muncesc în Italia trebuie să știe asta
Tagurile:
prestatii sociale, Italia, moldoveni, pensii, Moldova
Reguli de utilizareCOMENTARII


Știrile Zilei