23:11 21 Ianuarie 2019
În direct
  • EUR19.55
  • USD17.14
  • RUB0.26
  • RON4.16
  • UAH0.61
Apă

Importat pentru agricultori: Vor putea folosi apa din râuri pentru irigarea solului

© Sputnik / Miroslav Rotari
Societate
Sa primesc un link scurt
12301

Guvernul a aprobat un proiect de lege care prevede o serie de modificări la unele acte legislative, inclusiv la Legea apelor.

CHIȘINĂU, 17 mai — Sputnik. Producătorii agricoli vor obține mai ușor acces la apele de suprafață pentru irigarea terenurilor. În acest sens, Guvernul a aprobat un proiect de lege care prevede o serie de modificări la unele acte legislative, inclusiv la Legea apelor.

Potrivit proiectului, producătorii agricoli vor avea dreptul să amplaseze prize de apă și instalații mobile pe terenurile adiacente râurilor sau bazinelor de apă pentru irigarea terenurilor. Anterior, montarea instalațiilor mobile de captare a apei în acest scop nu era permisă.

De asemenea, a fost redusă lista actelor necesare pentru obținerea autorizației de mediu în vederea folosirea apei pentru irigare. Astfel, au fost excluse pașaportul prizei de apă și contractul de transportare şi receptare a apelor uzate pentru epurare. Proiectul stabilește ca autorizațiile respective vor fi eliberate în termen maxim de 30 de zile, fără tergiversarea procesului.

Totodată, asociațiile utilizatorilor de apă vor putea primi în folosință gratuită nu doar sisteme de irigare, ci și sisteme de desecare, pentru ca să poată evacua, la necesitate, apa în exces din bazinele acvatice.

„Era o problemă şi o întrebare pe care o ridicau agricultorii de fiecare dată când aveam întruniri cu ei. Sper foarte mult cu aceste modificări să rezolvăm această problemă. Să înţeleagă toată lumea că lacurile, iazurile din Republica Moldova sunt orientate preponderent şi prioritatea numărul unu este irigarea, apoi creşterea peştilor şi aşa mai departe", a spus Pavel Filip.

A fost completat și Codul contravențional cu sancțiuni pentru arendașii bazinelor acvatice care vor împiedica accesul producătorilor agricoli la amplasarea și utilizarea prizelor de apă pentru irigarea culturilor. Totodată, piscicultorilor le va fi interzisă evacuarea apei din bazinele acvatice pentru efectuarea diferitor lucrări, în favoarea reutilizării acesteia pentru necesitățile de irigare a producătorilor agricoli.

Tematic

Vor avea sau nu fermierii un impozit unic în agricultură
Număr record de cereri pentru subvenții în agricultură
De la arme la agricultură: Rusia devine o superputere agricolă
Tagurile:
Legea apelor, producatori agricoli, irigare, apă
Reguli de utilizareCOMENTARII


Știrile Zilei