20:55 12 Noiembrie 2018
În direct
  • EUR19.32
  • USD17.02
  • RUB0.25
  • RON4.15
  • UAH0.61
Bancnote cu nominalul de 50 și 100 lei moldovenești

Câți bani și-au recuperat cetățenii din economiile depuse la băncile lichidate

© Sputnik / Evghenii Panasenco
Societate
Sa primesc un link scurt
61 0 0

Parlamentul de la Chișinău a audiat marți, 15 mai, Raportul de Activitate al Fondului de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar pentru anul 2017.

CHIȘINĂU, 18 mai – Sputnik. Pe parcursul anului trecut, sistemul bancar din Moldova a înregistrat tendințe pozitive de dezvoltare, ceea ce a contribuit la sporirea resurselor financiare ale Fondului de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar. Informația a fost prezentată marți, 15 mai, în cadrul audierilor Raportul de Activitate al Fondului de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar pentru anul 2017, desfășurate în Comisia parlamentară economie, buget și finanțe. 

Președintele Consiliului de Administrație a Fondului de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar, Veronica Jurminschi, a declarat că în urma retragerii licenței de activitate a celor 4 bănci: ”Investprivatbank”, ”Universalbank”, ”Banca Socială” și ”Banca de Economii”, au fost plătite depozitele garantate în sumă de 50,2 milioane de lei. 

Mijloacele financiare destinate garantării depozitelor persoanelor fizice s-au majorat, pe parcursul anului trecut, cu 20,5 la sută. De asemenea, numărul total al deponenților în sistemul bancar a înregistrat o creștere de 4,4 la sută.  

Jurminschi a declarat că, în scopul asigurării funcționării eficiente și dezvoltării continui a sistemului public de garantare a depozitelor în sistemul bancar, a fost elaborat Planul strategic de dezvoltare pentru anii 2017-2021. La elaborarea documentului s-a ținut cont de recomandările echipei de experți ai FMI. 

Fondul de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar a fost constituit în 2004 pentru a garanta depozitele persoanelor fizice din băncile licențiate de Banca Națională a Moldovei. Depozitele persoanelor fizice în sistemul bancar au crescut din momentul creării Fondului de peste 10 ori, ajungând să constituie peste 39,62 de miliarde de lei în 2017. Începând din 2018, potrivit modificărilor legislative aprobate de Parlament, plafonul de garantare constituie 20 de mii de lei.

Tematic

SUA nu va mai fi prima economie a lumii
Nani: Guvernul dorește să scoată businessul din economie tenebră
Este licențiată în economie, dar a ales să cânte. Crista, la Sputnik Moldova
Tagurile:
Moldova, lichidare, depozite, sistem bancar
Reguli de utilizareCOMENTARII


Știrile Zilei