03:42 07 August 2020
În direct
  • EUR19.68
  • USD16.62
  • RUB0.23
  • RON4.07
  • UAH0.60
Societate
Sa primesc un link scurt
105 0 0

Un șef al unei companii specializate în comerțul cu flori a fost condamnat pentru spălare de bani.

CHIȘINĂU, 28 mai — Sputnik. Procuratura Anticorupție anunță că instanța de judecată l-a condamnat pe un administrator de firmă pentru evaziune fiscală și spălare de bani.

În calitatea sa de administrator al unei firme specializate în comerțul cu flori, fiind obligat să asigure ținerea contabilității, precum și reflectarea tuturor tranzacțiilor economice ale entității gestionate — inculpatul nu a inclus în venitul brut obținut de compania gestionată suma de 4 536 677 de lei și nu a prezentat declarația cu privire la impozitul pe venit obținut din activitatea de întreprinzător în sumă de 448 367 de lei.

Astfel, bănuitul a acționat cu intenție directă și scopul eschivării de la plata impozitelor și taxelor la bugetul de stat, se menționează într-un comunicat de presă al Procuraturii Anticorupție.

Mai mult, administratorul SRL-ului nu a reflectat în registrul de livrări și declarația privind TVA — taxa pe valoare adăugată în sumă de 1 432 334 lei, din volumul de livrări în sumă de 7 441 784 de lei.

Această sumă reprezintă echivalentul transferurilor din partea clienților firmei în conturile bancare personale ale administratorului, deschise la diferite bănci comerciale.

Astfel, ca urmare a acțiunilor inculpatului, societatea comercială a cauzat bugetului de stat un prejudiciu în proporții deosebit de mari prin neachitarea de impozite și taxe în sumă totală de 1 880 701 lei.

În continuare, administratorul a organizat transferul plăților, în sumă de 363 024 de euro (echivalentul a 7 738 938 de lei), de către clienții care solicitau servicii de livrare de flori de pe pagina de vânzări online a companiei, pe contul bancar personal deschis la o bancă din România.

Ulterior, fiind conștient că valuta respectivă constituie venituri ilicite sub forma impozitelor și taxelor neachitate la buget, urmărind scopul tăinuirii originii și deplasării acesteia, a achiziționat diverse bunuri și servicii și a efectuat operațiuni bancare de transfer în alt cont bancar.

Inculpatul și-a recunoscut vina și a restituit integral prejudiciul material cauzat statului.

Pentru săvârșirea infracțiunilor de evaziune fiscală și spălare de bani, acesta a fost condamnat la achitarea unei amenzi în mărime de 70 000 de lei, închisoare cu suspendare pe un termen de 4 ani (cu obligarea de a nu-și schimba domiciliul), cu privarea de dreptul de a ocupa funcții de administrare pe un termen de 4 ani.

În scopul asigurării achitării amenzii, s-a menținut sechestrul pe autoturismul inculpatului.

Iată cum își cresc polițiștii averile – Cazul unui ofițer de investigații>>>

Compania gestionată de inculpat la fel a fost condamnată la achitarea unei amenzi de 220 000 de lei, cu lichidarea persoanei juridice.

Tematic

Detalii noi în cazul Braguța: Ce spune Procuratura
Uluitor: Iată ce făcea o grupare criminală internațională în Moldova
Tagurile:
spalare de bani, srl, firma, evaziune fiscala, administrator, flori, livrare, judecata, Procuratura Anticoruptie


Știrile Zilei