06:21 14 Decembrie 2018
În direct
  • EUR19.65
  • USD17.27
  • RUB0.26
  • RON4.22
  • UAH0.62
Râul Nistru, foto de arhivă

Ministerul Mediului: Delapidări de fonduri în proporții deosebit de mari

© Sputnik / Igor Vzorov
Societate
Sa primesc un link scurt
15010

Doi directori de întreprinderi au fost trimiși în judecată pentru că și-au însușit ilegal bani acordați de Ministerul Mediului.

CHIȘINĂU, 4 iun — Sputnik. Un fost director al Întreprinderii de Stat „Staţiunea Tehnologică pentru Irigare Chişinău", un antreprenor privat și contabila sa au fost trimiși în judecată pentru delapidarea averii străine în proporții deosebit de mari.

Dosarul pe numele celor trei inculpați a fost pornit în urma unui raport al Curții de Conturi, care a scos la iveală schema prin care acționau bănuiții.

Potrivit Procuraturii Anticorupție, în perioada 2010-2012, Ministerul Mediului a acordat un grant cu scopul realizării proiectelor de reparare a digurilor de protecţie din satul Ustia, raionul Dubăsari și satul Dubăsarii Vechi, raionul Criuleni.

Întreprinderea „STI Chişinău" a primit în administrare peste 32 de milioane 601 mii de lei, care ulterior i-au fost transferate beneficiarului în mai multe tranşe.

Fostul administrator al întreprinderii de stat nu a rezistat tentației și a pus la cale o schemă de delapidare a unei părți din suma primită.

Potrivit procurorilor anticorupție, acesta a intrat în cârdăşie cu un antreprenor din Criuleni şi contabila acestuia. Administratorul ÎS „STI Chişinău" a încheiat cu agentul economic două contracte, fără organizarea unei licitații, prin care ultimul se obliga să transmită în arendă întreprinderii 65 de utilaje (tractoare, autocamioane, autocisterne, buldozere etc.) necesare efectuării lucrărilor de reparaţie a digurilor menţionate, cu stabilirea tarifelor pentru orele executate, transferând pe contul societății comerciale 11 milioane 296 de mii de lei.

În realitate însă, utilajele respective nu au fost transmise pentru efectuarea propriu-zisă a lucrărilor asumate, cu excepţia a şapte dintre ele (patru autocamioane, două buldozere şi un excavator).

Contabila implicată în schemă urma să retragă banii din cont în vederea restituirii unui pretins împrumut şi a cheltuielilor suportate de societatea comercială.

Astfel, cei trei indivizi sunt suspectați că și-au însuşit ilegal 10 milioane 680 de mii de lei care aparțineau Ministerului Mediului.

Inculpații nu și-au recunoscut vinovăția, refuzând să depună declarații.

În cazul în care instanța îi va găsi vinovați de săvârșirea infracțiunii de delapidare a averii străine în proporţii deosebit de mari, inculpații riscă privațiune de libertate de la opt până la 15 ani și repararea prejudiciului cauzat statului.

Tematic

Cu denunțul la CNA: Vezi ce a încercat să facă un motociclist
Avocatul mafiot de la Cahul, ce îi deposeda pe oameni de locuințe, din nou în vizorul CNA
Tagurile:
proportii deosebit de mari, inculpati, directori, grant, bani, Procuratura Anticoruptie, Ministerul mediului
Reguli de utilizareCOMENTARII


Știrile Zilei