09:57 17 Ianuarie 2019
În direct
  • EUR19.54
  • USD17.17
  • RUB0.26
  • RON4.17
  • UAH0.61
Pașaport

Moldovenii ar putea renunța mai ușor la cetățenie. Iată ce propune Guvernul

© Sputnik / Miroslav Rotari
Societate
Sa primesc un link scurt
72510

Moldovenii care nu sunt posesori ai pașaportului Republicii Moldova ar putea să renunțe la cetățenia țării prin depunerea unei simple cereri, iar persoanele domiciliate în regiunea transnistreană - să o dobândească mai ușor - detalii.

CHIȘINĂU, 12 iun — Sputnik. Guvernul propune optimizarea procesului de renunţare la cetăţenia Republicii Moldova pentru persoanele care nu deţin paşaportul Republicii Moldova, prin depunerea unei cereri. Aceasta este una dintre prevederile noului proiect propus de Ministerul Afacerilor Interne pentru aprobarea Regulamentului cu privire la procedura dobândirii și pierderii cetăţeniei Republicii Moldova, în redacție nouă.

Potrivit autorilor, proiectul va contribui la optimizarea şi simplificarea procesului de dobândire a cetăţeniei Republicii Moldova; reglementarea expresă a setului de documente necesare pentru dobândirea/pierderea cetăţeniei Republicii Moldova; diminuarea birocraţiei şi corupţiei; îmbunătăţirii serviciilor publice; asigurării dreptului constituţional al persoanei la cetăţenie; prevenirea şi reducerea apatridiei.

Principalele prevederi ale proiectului şi evidenţierea elementelor noi

Proiectul reglementează:

— procedura simplificată de recunoaştere în calitate de cetăţeni ai Republicii Moldova a persoanelor născute pe teritoriul Republicii Moldova.
— procedura de luare în evidenţă a persoanelor care au dobândit cetăţenia Republicii Moldova automat prin naştere, în cazul instituirii tutelei asupra minorilor, precum şi în cazurile copiilor găsiţi pe teritoriul Republicii Moldova;
— optimizarea procesului de renunţare la cetăţenia Republicii Moldova, prin depunerea cererii respective în temeiul dovezii de cetăţenie a Republicii Moldova (certificatul de naştere în cazul copilului, certificat eliberat de autorităţile competente ale Republicii Moldova care fac dovada cetăţeniei) pentru persoanele, care nu deţin paşaportul cetăţeanului Republicii Moldova;
— stabilirea termenului de prezentare a avizelor de către autorităţile de resort implicate în procesul de coordonare a cererilor pentru dobândirea şi redoândirea cetăţeniei Republicii Moldova.

Moldovenii din Italia pot primi un ajutor lunar de 143 de euro. Vezi în ce condiții>>>

În cazul aprobării acestui document, persoanele domiciliate în regiunea transnistreană vor putea obține mai ușor cetățenia Republicii Moldova. Normele în vigoare prevăd că solicitantul urmează să prezinte adeverinţa, care confirmă domicilierea acestuia la data de 23 iunie 1990 pe teritoriul Republicii Moldova şi până în prezent. Locuitorii din regiunea transnistreană prezintă adeverinţe care nu pot fi recunoscute, deoarece sunt emise de pretinsele autorităţi transnistrene şi nu au alternativa de a obţine acest document de la autorităţile Republicii Moldova. Astfel, este propusă simplificarea procedurii de dobândire a cetăţeniei Republicii Moldova prin recunoaştere.

Pentru implementarea prevederilor proiectului dat nu va fi nevoie de bani suplimentari de la bugetul de stat sau din contul altor instituții.

Tematic

Călătoria cu Pașaportul Biometric: Ce trebuie să ştii înainte de plecare
Vei obține mai ușor pașaport moldovenesc. Vezi ce s-a schimbat
Moldovenii cu pașaport românesc trebuie să știe asta. Ce se schimbă
Tagurile:
regiunea transnistreana, mai usor, renunte, iata ce propune, Cetatenie, optimizare, detalii, moldoveni, Guvernul
Reguli de utilizareCOMENTARII


Știrile Zilei