01:58 20 Octombrie 2018
În direct
  • EUR19.55
  • USD16.97
  • RUB0.26
  • RON4.19
  • UAH0.61
Apus de soare, imagine simbol

A descoperit asta chiar în ziua solstițiului de vară: Iată despre ce este vorba

© Sputnik / Владимир Сергеев
Societate
Sa primesc un link scurt
10730

Învățatul grec Eratostene a reușit să facă o mare descoperire, cu o precizie remarcabilă, datorită fenomenului solstițiului de vară - detalii.

CHIȘINĂU, 21 iun — Sputnik. Astăzi este solstițiul de vară, adică cea mai lungă zi din an și începutul verii astronomice în emisfera nordică a Terrei. Conform Observatorului Astronomic ”Vasile Urseanu”, învățatul grec Eratostene a reușit să determine încă din anul 250 înainte de Hristos, cu o precizie remarcabilă, lungimea meridianului terestru, bazându-se pe acest fenomen.

Astfel, observând Soarele la momentul culminației în ziua solstițiului de vară în orașele egiptene Siena, unde acesta se află chiar la zenit, și Alexandria, unde Soarele avea o distanță zenitală de 7° 12', și cunoscând distanța terestră între cele două orașe, Eratostene a obținut valoarea lungimii cercului meridian. Aceasta a fost prima operație geodezică cunoscută în istorie.

Este de precizat că în emisfera sudică are loc solstițiul de iarnă, adică începutul iernii astronomice, când înălțimea Soarelui deasupra orizontului și intervalul diurn sunt minime. Începând cu ziua de azi, durata zilei va începe să scadă, iar cea a nopții să crească. Totul va dura până pe 21 decembrie, când va fi solstițiul de iarnă.

Tematic

Soarele nu va mai fi la fel: Astronomii fac prognoze îngrijorătoare
Eveniment astronomic rar - Super Lună
(FOTO) Fenomen astronomic uimitor: Trebuie să faci asta, dacă vrei să-l admiri
Tagurile:
21 decembrie, Iata despre ce este vorba, solstitiu de vara, 21 iunie, descoperit, Eratostene
Reguli de utilizareCOMENTARII


Știrile Zilei