21:59 25 Iunie 2019
În direct
  • EUR20.74
  • USD18.20
  • RUB0.29
  • RON4.40
  • UAH0.70
Детское онкологическое отделение городской больницы
© Sputnik / Игорь Руссак

Medicina în Moldova. Pentru a intra într-un spital de stat plătim o taxă de intrare

Societate
Sa primesc un link scurt
75120

În unele spitale din Moldova, cu statut republican, pacienții sunt lăsați să intre doar dacă achită taxe la casa instituției.

CHIȘINĂU, 23 iunie – Sputnik. Cetățenii Republicii Moldova deseori s-au confruntat cu situațiile când sunt impuși să achite taxe doar pentru a intra în spital. Asemenea cazuri au fost semnalate la Spitalul Clinic Republican din Chișinău și la Institutul Oncologic. Subiectul a stârnit mari discuții în Parlamentul Republicii Moldova. 

Deputații au cerut explicații reprezentanților Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. Unii parlamentari s-au arătat consternați de faptul că la intrarea în Spitalul Clinic Republican (SCR) a fost instalată paza, care nu lasă pe nimeni să intre până nu arată că a plătit un bon la casa instituției. 

”Spitalul Clinic Republican este o instituție spitalicească de stat. Aș vrea să știu, în baza cărei legi nu se permite să intri în acest spital dacă nu prezinți la ușă un bon de casă că ai plătit pentru consultația la medic. Mi s-a spus că acest lucru se întâmplă în baza unui regulament intern. Ar fi bine ca reprezentanții Ministerului Sănătății să mai treacă pe la acest spital”, a declarat deputatul Maria Ciobanu în forul Legislativ. 

Prezentă în Parlament, secretarul de stat de la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, responsabil de asistența medicală, Rodica Scutelnic, a explicat că în Moldova sunt două timpuri de asistență medicală: asistență medicală spitalicească și asistență medicală specializată de ambulator.

”De asistență medicală spitalicească în SCR beneficiază pacienții care sunt internați. Asistență medicală specializată de ambulator sunt acele consultații care sunt prestate în Centrul consultativ de medicii de acolo. Adevărat este că există un regulament intern, deoarece conducătorul instituției este responsabil de acordarea asistenței medicale pentru pacienții care în acel moment beneficiază de asistență medicală în condiții de ambulator și în cazul în care medicul care trebuie să presteze intervenție chirurgicală sau un pansament, ori să consulte un pacient internat, prestează servicii consultative la adresarea pacientului care are acces la asistența medicală doar că nu în staționar, dar în clădirea de alături – în secția consultativă a acestei instituții”, a declarat Scutelnic.

Secretarul de stat susține că regulamentul intern al SCR prevede că un angajat în staționat prestează servicii pentru pacienții internați, iar medicii din secția consultativă prestează servicii pentru pacienții care au nevoie de consultație dar nu sunt internați. 

Tematic

Locuințe sociale pentru medicii moldoveni care muncesc în spitalele din București
Medicii vor fi monitorizați: Declarația ministrului Sănătății făcută la Călărași
Tagurile:
Rodica Scutelnic, taxa de intrare, spital, medici, pacient


Știrile Zilei