17:50 18 Octombrie 2018
În direct
  • EUR19.61
  • USD16.97
  • RUB0.26
  • RON4.20
  • UAH0.61
amprente digitale

Toți șoferii din Moldova vor trece pe la MAI – li se vor lua amprentele

© Sputnik / Sergei Piatakow
Societate
Sa primesc un link scurt
273 0 0

În Republica Moldova sunt înregistrați peste un milion de conducători auto. Încă din anul 2002, după aprobarea Legii cu privire la înregistrarea dactiloscopică de stat, preluarea amprentelor șoferilor a devenit obligatorie. Până acum procedura nu s-a efectuat din lipsa mecanismului necesar.

CHIȘINĂU, 23 iunie – Sputnik. Amprentele digitale și ale palmelor ale conducătorilor auto din Republica Moldova vor fi preluate printr-o metodă modernă și rapidă, cu utilizarea live-scanerelor. Noile metode se conțin în Regulamentul privind obținerea, evidența și utilizarea informației dactiloscopice. 

Colectarea informației dactiloscopice de la conducătorii auto va fi realizată de  angajații Ministerului Afacerilor Interne, în cadrul centrelor multifuncționale ale Agenției Servicii Publice. Centrele vor fi dotate cu aparate digitale pentru prelevarea amprentelor (live-scanere). După preluarea amprentelor, fişierele vor fi introduse în sistemul automatizat pentru identificarea datelor dactiloscopice – AFIS. 

Noul sistem de evidență, creat după modelul statelor europene, va simplifica esențial procedura de înregistrare dactiloscopică. Totodată, stocarea datelor dactiloscopice va ajuta la stabilirea identității persoanelor decedate în accidentele rutiere, precum și la identificarea făptuitorilor infracțiunilor nedescoperite. 

În Republica Moldova sunt înregistrați peste un milion de conducători auto. Încă din anul 2002, după aprobarea Legii cu privire la înregistrarea dactiloscopică de stat, preluarea amprentelor șoferilor a devenit obligatorie. Până acum procedura respectivă nu s-a efectuat din lipsa mecanismului necesar. 

În prezent, pentru prelevarea amprentelor se foloseşte o metodă învechită, pe suport de hârtie. Pe parcursul ultimilor 16 ani, în baza de date a MAI au fost acumulate peste 400 de mii de fișiere dactiloscopice, aceasta fiind unica și cea mai mare bază de date cu amprente digitale din țara noastră. 

Tematic

Înainte de a se urca la volan, șoferii vor trebuie să-și umple buzunarele cu bani
Se dublează amenzile pentru șoferii nedisciplinați
Tagurile:
date dactiloscopice, amprente digitale, șoferi, MAI
Reguli de utilizareCOMENTARII


Știrile Zilei