11:26 17 Octombrie 2018
În direct
  • EUR19.65
  • USD16.97
  • RUB0.26
  • RON4.21
  • UAH0.61
cimitir

Deputații au stabilit în ce groapă vor fi înmormântați morții din Moldova

© Sputnik / Miroslav Rotari
Societate
Sa primesc un link scurt
Activitatea Parlamentului Moldovei - știri de ultimă oră (83)
63320

Un grup de deputați din Parlamentul Republicii Moldova au înregistrat un proiect de lege menit să reglementeze activitatea cimitirelor și domeniul funerar.

CHIȘINĂU, 23 iunie – Sputnik. Pe final de mandat, care expiră la 30 noiembrie, un grup de deputați din Parlamentul Republicii Moldova au înregistrat un proiect de lege menit să reglementeze activitatea cimitirelor și domeniul funerar. Proiectul Legii cu privire la cimitire și serviciile funerare urmează să fie discutat și votat de Parlament. 

Unul din capitolele acestui proiect se referă la înhumare și reînhumare. Astfel, potrivit documentului, înhumările se efectuează în gropi simple, gropi zidite și cavouri. Pentru fiecare înhumare se repartizează un lot de pământ cu o suprafață de 3,8 metri pătrați. 

Deputații de la Chișinău propun ca lungimea unui mormânt să nu fie mai mică de 2 metri, lățimea de un metru, iar adâncimea de 1,5 metri. În cazul construcției cavourilor cifrele respective pot fi depășite, dar nu mai mult de 4 metri pătrați. 

”De la fundul gropii de înhumare până la nivelul apelor subterane e necesar să fie nu  mai puțin de 0,5 metri”, se menționează în document. 

Totodată, parlamentarii propun ca ”asupra fiecărei gropi să fie o movilă cu înălțimea nu mai mare de 0,5 metri de la suprafața pământului sau o placă de mormânt”. 

Pentru înmormântarea copiilor decedați dimensiunile mormântului pot fi micșorate. 

Totodată, proiectul prevede și procedurile de exhumare, care se propune a fi organizată în perioada rece a anului, ziua, în prezența rudelor. 

Locurile pentru reînmormântarea osemintelor vor avea dimensiuni nu mai mici de un metru pe un metru.  

Dacă va fi votată, legea va intra în vigoare la 90 de zile de la publicarea ei în Monitorul Oficial.

Тема:
Activitatea Parlamentului Moldovei - știri de ultimă oră (83)

Tematic

Cimitirul „Sfântul Lazăr” din Chișinău, amenajat pentru Paștele Blajinilor
Cimitir din evul mediu, descoperit în apropiere de Chișinău
Tagurile:
biserica, preot, groapă, proeict de lege, funerar, inmormantare, cimitir
Reguli de utilizareCOMENTARII


Știrile Zilei