14:42 19 Decembrie 2018
În direct
  • EUR19.72
  • USD17.31
  • RUB0.26
  • RON4.24
  • UAH0.62
Pașaport

Cum putem munci oficial în Europa în baza pașaportului biometric

© Sputnik / Miroslav Rotari
Societate
Sa primesc un link scurt
1134 0 0

Moldovenii se pot angaja oficial la muncă în țările Uniunii Europene în baza pașaportului biometric

CHIȘINĂU, 3 iulie – Sputnik. Cetățenii Republicii Moldova se pot angaja oficial la muncă în țările din spațiul UE și în baza vizei de scurtă ședere. Șeful Secției consulare a Ambasadei Ungariei la Chișinău, Gyula Levente Sass, a explicat că acest lucru este posibil doar în cazul muncilor sezoniere care nu depășește perioada de 90 de zile. 

”Pașaportul biometric și pașaportul biometric cu viza C, de scurtă durată, nu garantează posibilitatea de angajare în spațiul UE. Se întâmplă vara, pe o perioadă mai puțin de 90 de zile, în agricultură”, a explicat diplomatul.

Potrivit diplomatului, dacă cineva vrea să lucreze un timp mai îndelungat de 90 de zile, atunci trebuie să aplice pentru viza D de lungă durată, care este un permis de reședință cu scop de muncă.

”Posibilitatea de lucru este reglementată de fiecare țară UE în parte. Fiecare stat are regulamentul propriu, cu oficiul pentru ocuparea forței de muncă și biroul de migrație și azil care reglementează aceste lucruri”, a declarat Gyula Levente Sass.

Începând cu 28 aprilie 2014, cetățenii Republicii Moldova pot călători fără vize spre 26 de țări din Spațiul Schengen (Austria, Belgia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Grecia, Germania, Italia, Letonia, Lituania, Luxembourg, Malta, Olanda, Polonia, Portugalia, Republica Cehă, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia și Ungaria), spre Bulgaria, Croația, Cipru și România (țări care se aplică politica Schengen), precum și spre Islanda, Norvegia, Elveția și Liechtenstein și, de asemenea, în Monaco, San Marino și Vatican, țări care nu au control de frontieră. Scutirea de vize se aplică doar deținătorilor de pașapoarte biometrice.

Fac excepție Marea Britanie și Irlanda, pentru călătorii în aceste țări non-Schengen fiind necesară o viză, care poate fi obținută la Centrul de solicitare a vizelor britanice.

Tematic

Spania oferă bani şi locuințe gratis moldovenilor cu pașaport românesc
Cetățenii care vor să-și facă pașaport, trebuie să știe că au intervenit schimbări
Vei obține mai ușor pașaport moldovenesc. Vezi ce s-a schimbat
Tagurile:
biometric, pașaport, UE, loc de muncă
Reguli de utilizareCOMENTARII


Știrile Zilei