01:57 20 Octombrie 2018
În direct
  • EUR19.55
  • USD16.97
  • RUB0.26
  • RON4.19
  • UAH0.61
Alegeri, imagine simbol

Autoritățile vor să știe asta: Anunțul făcut de Comisia Electorală Centrală

© Sputnik / Miroslav Rotari
Societate
Sa primesc un link scurt
Moldova: alegeri parlamentare (23)
184 0 0

Comisia Electorală Centrală a făcut un anunț care îi vizează pe cetățenii moldoveni ce locuiesc în stânga Nistrului - iată ce vor să știe autoritățile.

CHIȘINĂU, 3 iul — Sputnik. Cetățenii Republicii Moldova, care domiciliază în localitățile din stânga Nistrului (Transnistria), au posibilitatea să se înregistreze în prealabil pentru a-și anunța intenția de a vota la următoarele alegeri parlamentare, anunță Comisia Electorală Centrală printr-un comunicat.

”Procedura este una opțională și are scopul de a facilita deschiderea secțiilor de votare distincte pentru alegătorii din localitățile din stânga Nistrului, pe teritoriul Republicii Moldova aflat sub jurisdicția constituțională a autorităților publice centrale și a stabili numărul estimativ al buletinelor de vot ce urmează să fie distribuite secțiilor de votare respective”, precizează reprezentanții CEC într-un comunicat.

Cetățenii pot să se înregistreze prin cerere scrisă, semnată individual sau în grup și transmisă către Comisia Electorală Centrală la adresa str. Vasile Alecsandri, 119, mun. Chișinău, MD-2012. Modelul cererii poate fi descărcat de aici. De asemenea, cetățenii se pot înregistra on-line accesând pagina https://inregistrare.cec.md.

Alegătorii se pot înregistra în prealabil pe tot parcursul anului, cu excepția ultimelor 45 de zile înainte de data scrutinului. Totodată, alegătorul poate anula înregistrarea efectuată anterior, cel târziu cu 25 de zile înainte de ziua alegerilor.

Începând cu 2018, alegerile parlamentare se desfășoară în baza sistemului electoral mixt, ceea ce înseamnă că 50 de deputați vor fi aleși în baza listelor de partid, în circumscripția națională, iar 51 de deputați vor fi aleși în baza circumscripțiilor uninominale, câte un deputat pentru fiecare circumscripție. Pe teritoriul Republicii Moldova vor fi constituite 48 de circumscripții uninominale, dintre care doi pentru cetățenii din stânga Nistrului.

Тема:
Moldova: alegeri parlamentare (23)

Tematic

Guvernul schimbă regulile de participare la alegeri pentru președinte și primari
Deputat comunist: Viitoarele alegeri parlamentare ar putea să nu fie recunoscute
Tagurile:
vor sa stie asta, anunt, autoritati, alegeri parlamentare, Comisia Electorală Centrală
Reguli de utilizareCOMENTARII


Știrile Zilei