15:12 21 Ianuarie 2019
În direct
  • EUR19.55
  • USD17.14
  • RUB0.26
  • RON4.16
  • UAH0.61
Medic, foto de arhivă

Lovești un lucrător medical, faci pușcărie: Când intră in vigoare pedeapsa

© Sputnik / Николай Хижняк
Societate
Sa primesc un link scurt
145610

Pacienții sau rudele acestora vor face închisoare dacă vor agresa lucrătorii medicali.

Pacienții sau rudele acestora nu vor mai scăpa basma curată, dacă vor înjura sau lovi lucrătorii medicali. Pentru asemenea fapte, agresorii vor plăti amenzi de până la 68 de mii de lei sau vor face până la cinci ani de închisoare. Pedepsele se regăsesc într-un proiect de lege de modificare a Codului Penal, aprobat de Guvern. Subiectul a fost discutat în cadrul emisiunii "ATITUDINI" de către Mihai Ciocanu, directorul Institutului de Medicină Urgentă, și Svetlana Lupu, șefa Departamentului Managementul Calității serviciilor medicale din cadrul Spitalului Clinic Municipal „Sfânta Treime".

Majoritatea agresorilor scăpau de pedepse, deoarece lucrătorii medicali nu aveau nici timp și nici putere să-și caute dreptatea în instanțe.

"Ca să-și facă dreptate, lucrătorul medical era nevoit să parcurgă un proces anevoios. Trebuia prezentate certificate care să confirme statutul de lucrător medical, prezența la serviciu în ziua atacului și multe alte documente revendicate de instanță", a relatat Mihai Ciocanu.

Persoanele nemulțumite de asistența medicală acordată și unii juriști pentru drepturile omului obișnuiau să trateze conflictele din instituțiile medicale exclusiv prin prisma drepturilor pacienților. Modificările operate la Codul Penal amintesc însă întregii societăți că pacienții au și responsabilități, în raport cu lucrătorii medicali și propria sănătate.

"Aceste pedepse îi vor responsabiliza pe pacienți. Sperăm, pe viitor, să fie aplicate și alte măsuri de protecție a lucrătorilor medicali. Oamenii trebuie să înțeleagă că drepturile lor se termină acolo unde încep drepturile altora", a menționat Svetlana Lupu.

Multe conflicte în instituțiile medicale apar din cauza cozilor lungi de așteptare, informării insuficiente cu privire la metodele de diagnostic și tratament și pretențiilor nejustificate ale pacienților sau rudelor acestora.

"Avem cazuri cand pacientul insistă să-i facem tomografie computerizată, rezonanță magnetică, în lipsa recomandării medicale. Doctorul decide ce investigații face și ce tratamente aplică, nu trebuie să dicteze pacientul", a precizat Mihai Ciocanu.

Disensiunile apar și din cauza informării greșite a pacienților.

"Mulți se documentează de pe internet cu privire la boli, diagnostice și tratamente și își impun opinia. Din păcate, 80 la sută dintre ei sunt informați greșit", a remarcat Svetlana Lupu.

Când vor intra in vigoare noile pedepse și cum afectează fenomenul violenței calitatea asistenței medicale, aflați din interviul video atașat.

Autor: Maria Dimineț

Tematic

Important pentru medici. Ce să faci dacă ai fost agresat de un pacient sau rudele acestuia
Cum vrea Ministerul Sănătății să-i țină pe medici acasă
Cum au ajuns medici de urgență să fie batjocoriți de alcoolici
Se întâmplă în Moldova: Un medic a fost bătut cu cruzime chiar în spital
Tagurile:
închisoare pentru pacienții agresivi, lucrători medicali agresați, violență medici, pacienți agresivi, Cod penal, Institutul de Medicină Urgentă, Mihai Ciocanu
Reguli de utilizareCOMENTARII


Știrile Zilei