18:17 20 Ianuarie 2019
În direct
  • EUR19.56
  • USD17.16
  • RUB0.26
  • RON4.17
  • UAH0.61
Rotonda și scara din Valea Morilor

Rotonda din parcul Valea Morilor a cedat ofensivei vandalilor

© Sputnik / Miroslav Rotari
Societate
Sa primesc un link scurt
233 0 0

Monumentul de arhitectură urbană, renovat recent, nu a rezistat prea mult ofensivei vandalilor.

CHIȘINĂU, 9 iul — Sputnik. Frumoasa Rotondă din parcul Valea Morilor a ajuns într-o stare jalnică. Vandalii s-au pus pe treabă îndată după restaurarea monumentului de arhitectură, iar chișinăuienii constată cu tristețe că aceștia și-au atins scopul.

Ceremonia de inaugurare de după renovare a Scării Cascadelor și Rotondei a avut loc pe 14 octombrie 2016, de sărbătoarea Acoperământul Maicii Domnului, când este sărbătorit Hramul Orașului. Însă acest lucru nu a salvat complexul arhitectural de acțiunile unor indivizi iresponsabili: elemente de graffiti și "pictură rupestră" au început să apară pe coloanele construcției chiar după încheierea lucrărilor pentru care au fost cheltuite din bugetul municipal 15 milioane de lei.

A avut de suferit și Scara Cascadelor — o parte din plăcile parapetului au fost rupte deja pe la colțuri.

Chișinăuienii indignați au publicat pe rețelele de socializare imagini cu Rotonda vandalizată, aceste postări fiind însoțite de comentarii acide cu privire la "valorile europene" în țara noastră "europeană". Alții cheamă poliția "să se apuce de treabă" și chiar se pronunță pentru aplicarea pedepselor corporale față de huligani.

Totodată, utilizatorii au calificat în termeni deloc elogioși și calitatea lucrărilor de renovare — unele elemente decorative ale Rotondei nu au rezistat "testului" iernii și au început practic să se sfărâme.

Scara cu havuz în cascade și cu o rotondă în partea de sus a compoziției a fost construită în anii 1950, devenind astfel cea de a doua intrare în parc. Prima intrare este scara din partea Universității de Stat care, trebuie menționat, are cu două trepte mai mult decât cunoscuta Scară Potemkin din Odesa.

Tematic

Inspecție la șantierul de reconstrucție a scărilor din Parcul "Valea Morilor"
Mărturie video: În lacul din parcul „Valea Morilor” sunt deversate ape reziduale
Tagurile:
vandalizata, Scara Cascadelor, rotonda, Valea Morilor, Chisinau
Reguli de utilizareCOMENTARII


Știrile Zilei