08:01 19 Noiembrie 2018
În direct
  • EUR19.39
  • USD17.11
  • RUB0.26
  • RON4.16
  • UAH0.62
Oameni, mergând pe stradă, imagine de arhivă

Sondaj: Moldovenii, sătui de politică și de carnete de partid - detalii

© Sputnik / Мирослав Ротарь
Societate
Sa primesc un link scurt
14720

Majoritatea moldovenilor nu mai sunt interesați de politică și nici nu doresc să devină membri ai vreunui partid. Nemulțumirea față de situația social-politică atinge cote maxime, potrivit datelor unui sondaj realizat de Asociația Sociologilor și Demografilor din Republica Moldova.

CHIȘINĂU, 12 iul — Sputnik. Majoritatea absolută a cetățenilor moldoveni nu sunt interesați de politică și nici nu doresc să fie membri ai formațiuni politice. Acesta o demonstrează datele unui sondaj realizat de Asociația Sociologilor și Demografilor din Republica Moldova, în perioada 26 iunie — 7 iulie.

Fiind întrebați în ce măsură sunt interesați de politică, peste 58 la sută dintre respondenți au declarat că sunt puțin interesați sau deloc.

Este de remarcat că numărul celor care pierd orice interes față de procesul politic din țara noastră este în creștere, comparativ chiar cu luna ianuarie 2018.

Această tendință se manifestă pe fundalul unei nemulțămiri față de evoluția proceselor social-politice din țară, unde 77,1% dintre respondenți consideră că, în ultimii 2-3 ani, situația s-a înrăutățit, 10% consideră că a rămas la fel ca acum 2-3 ani și doar 4,7 la sută consideră că s-a îmbunătățit.

Aceste date demonstrează că există o mare discrepanță între așteptările majorității cetățenilor moldoveni și politicile implementate. Această nemulțumire o vedem și în răspunsul oferit de cei chestionați la întrebarea dacă vor sau nu să devină membri de partid. Aproximativ 55 la sută dintre aceștia au dat un răspuns negativ, iar alte 21 la sută nu au știut să răspundă pentru că nu s-au gândit la așa ceva.

Sondajul a fost prezentat joi în cadrul unei conferințe de presă. Acesta a fost realizat pe un eșantion de 1195 de persoane din 81 de localități din Republica Moldova. Marja de eroare constituie 3 la sută.

Tematic

Sondaj: Vectorul Eurasiatic sau European: Ce aleg moldovenii
Iată ce partide ar putea accede în Parlamentul Republicii Moldova - sondaj
Sputnik.Opinii: un sondaj a scos la iveală un număr mare de eurosceptici în UE
Tagurile:
satui, carnete de partid, moldoveni, sondaj, politica, Asociatia Sociologilor si Demografilor din Republica Moldova, Republica Moldova
Reguli de utilizareCOMENTARII


Știrile Zilei