01:36 15 Noiembrie 2019
În direct
  • EUR19.32
  • USD17.58
  • RUB0.27
  • RON4.05
  • UAH0.73
Determinarea conținutului de nitrați în pepenii verzi

În piețele din Moldova se vând pepeni periculoși: specialiștii efectuează controale

© Sputnik / Евгений Биятов
Societate
Sa primesc un link scurt
23820

La momentul de față în atenția specialiștilor se află pepenii verzi și galbeni. Inspectorii se deplasează în câmp și recoltează probe direct de pe proprietatea producătorului.

CHIȘINĂU, 18 iulie — Sputnik, Daria Cernega. În anul curent specialiștii Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) au identificat 14 cazuri în care conținutul de nitrați sau pesticide din fructele și legumele comercializate în piețele din Moldova era depășit. Campania de monitorizare a produselor de proveniență vegetală a demarat în luna aprilie, a declarat Andrei Constantinovici, șeful adjunct al Direcției Supravegherea Unităților de Producere a Alimentelor de Origine Vegetală. În total, în acest an inspectorii planifică să recolteze 300 de probe pentru analiză și să verifice 25 de tipuri de legume și fructe.

Constantinovici a declarat că în cele 14 cazuri în care au fost depistate produse necalitative, plantațiile au fost nimicite, deoarece concentrația nitraților din legume depășea uneori chiar de trei ori norma admisibilă. 

În prezent atenția specialiștilor este concentrată asupra culturilor cucurbitacee — pepenilor verzi și galbeni.

Inspectorii pleacă în câmp pentru a recolta probe direct de pe terenurile producătorilor. În cazul depistării încălcării normelor, recolta este distrusă. În cadrul campaniei de monitorizare agenții economici nu sunt supuși amenzilor pentru depășirea concentrației de nitrați și pesticide.

La rândul lor, punctele de desfacere sunt verificate, dacă există suspiciuni sau reclamații din partea consumatorilor.

Specialiștii ANSA recomandă consumatorilor ca la procurarea fructelor și legumelor să le ceară vânzătorilor certificatul de siguranță.

Tagurile:
campanie de monitorizare, concentratie nitrati, direct din camp, pepeni periculosi, controale, inspectori, probe, pesticide, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), Andrei Constantinovici


Știrile Zilei