19:16 22 Martie 2019
În direct
  • EUR19.65
  • USD17.25
  • RUB0.27
  • RON4.13
  • UAH0.63
Cărucior, imagine de arhivă

Așa nu se mai poate: Iată ce vor păți cei care au acordat ilegal grade de dizabilitate

© Sputnik / Александр Уткин
Societate
Sa primesc un link scurt
Guvernul Moldovei - știri de ultimă oră, proiecte, reforme (88)
45820

Premierul Pavel Filip cere pedepsirea corupților care au încălcat legea în procesul de acordare a gradelor de invaliditate. Iată ce se va schimba începând cu 3 septembrie.

CHIȘINĂU, 23 aug — Sputnik. Cei care au acordat neîntemeiat grade de dizabilitate riscă să fie trași la răspundere. Premierul Pavel Filip a cerut pedepsirea persoanelor corupte care au admis încălcarea legii.

Totodată, în cadrul unei ședințe de lucru a fost decis ca, din 3 septembrie, să fie interzisă completarea manuală a dosarelor privind determinarea dizabilității, datele persoanelor fiind introduse în sistemul informațional automatizat. De asemenea, urmează a fi revizuite criteriile de determinare a dizabilității pentru a exclude orice derogare, iar Comisiile de control vor fi trecute în subordinea Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

”Această reformă nu înseamnă numai că am reformat sistemul și oamenii au plecat. Cei care au fost corupți, au comis încălcări, trebuie să răspundă pentru acțiunile lor”, a accentuat Filip.

Potrivit premierului, în Moldova este nevoie de un sistem de determinare a dizabilității integru și funcțional. În prezent, gradul de dizabilitate este stabilit de către 15 echipe de experți, activitatea acestora fiind verificată de trei Comisii de control.

Potrivit informaților prezentate, unele echipe examinează și pregătesc circa 700 de dosare pe lună, în timp ce altele — doar 100. Premierul a menționat că acest fapt ridică multe semne de întrebare și a solicitat optimizarea activității echipelor de experți.

Тема:
Guvernul Moldovei - știri de ultimă oră, proiecte, reforme (88)

Tematic

Statul suplimentează ajutorul pentru persoanele cu dizabilități severe
Un sfert dintre persoanele cu dizabilităţi din Moldova sunt de vârsta a treia
În jur de 1,5 mii de copii au fost recunoscuţi cu dizabilităţi
Tagurile:
pedepsiti, ce vor pati, asa nu se mai poate, grad de dizabilitate
Reguli de utilizareCOMENTARII


Știrile Zilei