11:08 26 Martie 2019
În direct
  • EUR19.53
  • USD17.27
  • RUB0.27
  • RON4.11
  • UAH0.64
loc de muncă

Schimbări importante în procedura de concediere a angajaților din Moldova

© Sputnik / Мирослав Ротарь
Societate
Sa primesc un link scurt
41010

Președintele Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova, Oleg Budza, a solicitat ca până la dezbaterea proiectului de lege în Parlament să fie consultată și opinia Organizației Internaționale a Muncii.

CHIȘINĂU, 23 aug – Sputnik. Sindicatele nu vor mai avea ultimul cuvânt în concedierea salariaților, membri de sindicat. Un proiect de lege în acest sens a fost avizat de Guvern și urmează să fie dezbătut și votat în Parlament. 

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a propus mai multe modificări la Legea sindicatelor și Codul Muncii în baza unui aviz al Curții Constituționale care se referă la excluderea dreptului de veto al organelor sindicale în procedura de concediere a salariaților.

”Se propune modificări la Legea sindicatelor și Codul Muncii care prevăd că tragerea la răspundere disciplinară, transferul la o altă muncă sau concedierea salariaților membri de sindicat, a salariaților aleși în componența organelor sindicale și neeliberați de la locul de muncă de bază sau a conducătorilor organizațiilor sindicale primare neeliberați de la locul de muncă de bază se va efectua cu consultarea organelor sindicale respective”, a explicat ministrul de resort Svetlana Cebotari.  

Curtea Constituțională a constatat că dreptul de veto al organelor sindicale la luarea deciziilor de concediere a salariaților încalcă mai multe articole din Constituție, care consfințesc libera inițiativă economică, libera activitate de întreprinzător şi dreptul de proprietate al angajatorului.

Președintele Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova, Oleg Budza, a solicitat ca până la dezbaterea proiectului de lege în Parlament să fie consultată dși opinia Organizației Internaționale a Muncii.  


Tematic

Parlamentul modifică procedura de concediere de la locul de muncă
Parlamentul a decis cum vor fi concediați masiv angajații
Tagurile:
salariat, concediere, angajat, sindicate, loc de munca
Reguli de utilizareCOMENTARII


Știrile Zilei