04:52 24 Mai 2019
În direct
  • EUR20.08
  • USD18.03
  • RUB0.28
  • RON4.22
  • UAH0.68
BNM

BNM anunță onorarii de până la 10 mii de lei. Cine sunt fericiții

© Sputnik / Мирослав Ротарь
Societate
Sa primesc un link scurt
145 0 0

BNM selectează cei mai buni designeri pentru monedele și bancnotele jubiliare și comemorative.

CHIȘINĂU, 23 aug – Sputnik. Banca Națională a Moldovei (BNM) anunță preselecția specialiștilor în grafică și design, care vor putea executa conceptele grafice ale monedelor și bancnotelor jubiliare și comemorative emise de banca centrală. Candidații aleși vor fi incluși în Lista specialiștilor din domeniul designului grafic care conlucrează cu Banca Națională pentru emisiile numismatice.

Monede, bancnote, foto de arhivă
© Sputnik / Владимир Трефилов

La preselecție pot participa persoane fizice sau juridice, inclusiv din afara Republicii Moldova, specializate în domeniul graficii și designului. Vor fi acceptați candidații care vor prezenta unul sau mai multe proiecte grafice, nu mai mult de trei – „25 de ani de la introducerea leului moldovenesc”, în mod obligatoriu și, facultativ, o „personalitate notorie din istoria și cultura națională” sau un „monument de istorie și arhitectură”.

Aceștia vor fi selectați de o comisie a BNM în baza următoarelor criterii: originalitate, creativitate conceptuală, coerența elementelor de design, fezabilitatea desenelor la producerea monedelor. Participanții sunt invitați să prezinte un Curriculum Vitae și alte lucrări din portofoliul personal.

Persoanele preselectate vor fi incluse în lista specialiștilor din domeniul designului grafic și vor putea colabora cu BNM pentru emisiile numismatice viitoare. Autorii vor beneficia de onorarii între 5 mii și 10 mii de lei pentru fiecare design aprobat de către BNM. 

Prima monedă comemorativă a fost emisă în anul 1996 și este dedicată aniversări a 5-a de la proclamarea independenței Republicii Moldova.  În prezent, colecția include 130 de tematici de monede și bancnote comemorative și jubiliare și cuprinde seriile: „Evenimente istorice”, „Personalități”, „Aleea clasicilor din Grădina publică „Ștefan cel Mare și Sfânt”, „Femei celebre”, „Cartea Roșie a Republicii Moldova”, „Locașuri sfinte”, „Sărbători, cultură, tradiții”,  „Știință și inovare”, „Conace boierești”, „Sport” și „Monumentele Moldovei”.

Monedele jubiliare și comemorative sunt confecționate în special din aur sau argint.


Tematic

BNM a pus în circulaţie opt monede comemorative
Cetățenii Republicii Moldova pot crea designul monedelor de 1 leu și 2 lei
Tagurile:
bancnote jubiliare, minede comemorative, BNM
Reguli de utilizareCOMENTARII


Știrile Zilei