04:35 06 Decembrie 2019
În direct
  • EUR19.39
  • USD17.48
  • RUB0.27
  • RON4.06
  • UAH0.73
Nisporeni

Toți moldovenii vor merge duminică la Nisporeni - Vezi ce eveniment va avea loc

© Sputnik / Victor Ciobanu
Societate
Sa primesc un link scurt
233 0 0

Duminică, 16 septembrie, la Nisporeni este așteptat un număr impunător de oaspeți, la un eveniment de anvergură.

CHIȘINĂU, 13 sept – Sputnik. Duminică, 16 septembrie, la Nisporeni, va avea loc cea de-a treia ediție a Festivalului Prunei. Evenimentul va începe la ora 10:00. 

Festivalul Prunei are drept obiectiv inițierea și stabilirea parteneriatelor dintre producători și exportatori, consolidarea eforturilor în dezvoltarea și promovarea sectorului, precum și identificarea noilor piețe de desfacere.

Ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Liviu Volconovici și ministrul Justiției, Victoria Iftodi, au propus ca Festivalul Național al Prunei să fie inclus în lista sărbătorilor naționale din Moldova. 

Proiectul semnat de cei trei miniștri se referă la completarea Hotărârii Parlamentului cu privire la zilele comemorative, zilele de sărbătoare și zilele de odihnă în Republica Moldova. Astfel, în a treia duminică a lunii septembrie, se propune sărbătorirea Festivalului Național al Prunei.

În opinia autorilor, sărbătoarea “Festivalul Național al Prunei” va contribui la prezentarea Moldovei ca țară – lider în cultivarea prunului, la creșterea încrederii reciproce între actorii pieței prunei, la apariția a noi oportunități de colaborare și cooperare, va servi drept platformă pentru implementarea celor mai avansate tehnologii și bune practici și, nu în ultimul rând la dezvoltarea social-economică a regiunilor și a țării în ansamblu.

”Ideea de stabilire a „Festivalului Prunei” a unui statut de sărbătoare la nivel național, este susținută atât de autoritățile publice locale, cât și de asociațiile profesionale din domeniu”, menționează autorii în nota explicativă la proiect.

Cultivarea prunului reprezintă o activitate tradițională pentru moldoveni. În Republica Moldova producerea medie anuală de prune, pentru perioada 2015- 2017, constituie circa 97,68 de mii de tone, de pe suprafaţa medie de rod de 18,86 de mii de hectare.

De la 50 la sută până la 60 la sută din producţia globală de prune este exportată.  Anual, din Moldova se exportă în jur de 35-37 de mii de tone. Principalii parteneri ai Moldovei în exportul de prune proaspete sunt Federaţia Rusă, Bielorusia, Ucraina şi România.

Tematic

Suport financiar pentru producătorii de mere, prune şi struguri din RM
În Moldova recoltă de mere se anunță extrem de mică
Tagurile:
Festivalul Prunei, agricultură, Nisporeni


Știrile Zilei