12:40 24 Iulie 2019
În direct
  • EUR19.59
  • USD17.52
  • RUB0.28
  • RON4.15
  • UAH0.68
Buletin de identitate

Câte persoane au dobândit cetățenia Republicii Moldova prin procedură simplificată

© Sputnik / Miroslav Rotari
Societate
Sa primesc un link scurt
97 0 0

În perioada 19 aprilie - 31 august, peste 2300 de persoane au dobândit cetățenia țării noastre prin procedură simplificată.

CHIȘINĂU, 14 sept — Sputnik. În perioada 19 aprilie — 31 august 2018 au fost înregistrate 2307 cereri de dobândire a cetățeniei Republicii Moldova prin recunoaștere, conform procedurii simplificate. Solicitanții au depus 2 282 de cereri la subdiviziunile ASP din țară, alte 25 de solicitări au fost înregistrate la misiunile diplomatice ale Republicii Moldova.

Procedura simplificată prevede că persoanele cu vârsta de peste 18 ani, născute în Moldova, indiferent dacă dețin cetățenia altui stat și dacă domiciliază în țară sau în străinătate, urmează să fie recunoscute ca cetățeni ai Republicii Moldova din momentul depunerii cererii în acest sens, care conţine consimţământul solicitantului.

La înregistrarea cererii, solicitanții prezintă actul de identitate aflat în posesie și documentele de stare civilă. Solicitanții care nu posedă acte de identitate sunt identificați conform procedurii stabilite de legislația în vigoare.

Principiul teritorial aplicat anterior acestei proceduri a fost exclus, astfel că doritorii se pot adresa la orice subdiviziune a Agenției Servicii Publice. Cei aflați peste hotare pot depune cererile la misiunile diplomatice și oficiile consulare ale Republicii Moldova.

Datele statistice din ultimii ani arată că dobândirea cetățeniei Republicii Moldova prin recunoaștere este cea mai solicitată procedură. Aproximativ 85 la sută din solicitanţi optează pentru aceasta. Anul trecut au fost depuse 1554 de cereri pentru obținerea cetățeniei moldovenești, 1309 dintre acestea vizau dobândirea prin recunoaștere.

Modificările operate la Legea cetățeniei nr. 1024-XIV care prevăd simplificarea procedurii de dobândire a cetățeniei Republicii Moldova au intrat în vigoare în data de 19 aprilie 2018.

Tematic

Fonduri europene nerambursabile de 40.000 € pentru moldovenii cu cetățenie română
Ce trebuie să știe moldovenii cu cetățenie română care muncesc în Germania
Tagurile:
dobandit, persoane, moldova, cetățenie, Moldova


Știrile Zilei