10:12 24 Februarie 2020
În direct
  • EUR19.26
  • USD17.83
  • RUB0.28
  • RON4.01
  • UAH0.73
Societate
Sa primesc un link scurt
672062

Dacă vor fi prinși băuți la volan, conducătorii auto vor rămâne fără permis de conducere imediat, fără a mai fi așteptă decizia instanței de judecată.

CHIȘINĂU, 16 sept — Sputnik. "Lovitură grea" pentru șoferii care obișnuiesc să urce băuți la volan: vor rămâne fără permis de conducere pe un termen de până la patru ani.

Modificările la Codul Penal și la alte legi, operate de deputații moldoveni, au fost publicate vineri, 14 septembrie, în Monitorul Oficial și vor intra în vigoare peste trei luni, pe 14 decembrie 2018.

Șeful Serviciului Juridic al Inspectoratului Național de Patrulare, Veaceslav Sârbu, a explicat în studioul radio Sputnik Moldova că șoferii nedisciplinați își vor putea recupera permisul doar după ce vor susține un examen și vor frecventa un program antialcoolic și antidrog.

Fără permis de conducere provizoriu

Astfel, potrivit reprezentantului INP, în Codul Contravențional al Republicii Moldova se instituie o măsură de siguranță nouă cu privire la ridicarea provizorie a permisului de conducere a mijloacelor de transport, în cazul în care se constată că șoferul este în stare de ebrietate, până la pronunțarea hotărârii judecătorești, fără a i se mai elibera un permis de conducere provizoriu cum era până acum.

Instanța de judecată urmează să se pronunțe în cel mult trei zile de la data depunerii demersului de către agentul constatator, cu emiterea unei încheieri sau respingerea demersului. În cazul în care instanța decide că permisul a fost ridicat legal, persoana nu mai are dreptul să conducă mijlocul de transport pe toată durata examinării cauzei în instanța de judecată.

O nouă pedeapsă — anularea dreptului de a conduce

Totodată, în cazul în care se constată că persoana comite o infracțiune de conducere în stare de ebrietate sub aspect penal, ea nu va mai putea fi eliberată de răspunderea penală cum era până acum.

Codului penal al Republicii Moldova a fost completată cu un articol nou — privarea sau anularea dreptului de a conduce orice mijloace de transport pe drumurile publice. Privarea de dreptul de a conduce mijloace de transport poate fi aplicată de instanţa de judecată pe un termen de la 1 la 3 ani. Anularea dreptului de a conduce mijloace de transport poate fi aplicată de instanţa de judecată, cu redobândirea ulterioară a permisului de conducere.

Pentru redobândirea dreptului de a conduce mijloace de transport vor trebui întrunite trei condiții: să expire patru ani de la pronunțarea unei sentințe definitive, persoana să urmeze cursuri de instruire antialcoolică și antidrog, dar și să susțină examenul teoretic și practic de obținere a permisului de conducere

Tematic

Unii șoferi vor rămâne fără permise – Iată ce lege a apărut astăzi în Monitorul Oficial
Parlamentul a decis: Mai mulți șoferi vor rămâne fără permise de conducere
Tagurile:
anularea dreptului de a conduce, fara permis de conducere, soferi bauti la volan, soferi, oficial


Știrile Zilei