17:16 14 Decembrie 2019
În direct
  • EUR19.28
  • USD17.32
  • RUB0.27
  • RON4.04
  • UAH0.74
Universitate - Imagine Simbol

Criminal și rușinos: Vezi ce le-au făcut studenților cinci profesori de la CEEE

© Sputnik / Михаил Воскресенский
Societate
Sa primesc un link scurt
31410

Procuratura anticorupție conduce urmărirea penală în privința a cinci profesori de la Centrul de Excelență în Energetică și Electronică din Chișinău.

CHIȘINĂU, 21 sept — Sputnik. Cinci profesori de la Centrul de Excelență în Energetică și Electronică din Capitală sunt cercetați penal pentru corupere pasivă, după ce ar fi cerut și primit sistematic bani de la studenți.

Ofițerii CNA și procurorii anticorupție au stabilit că profesorii ar fi primit remunerări ilicite de la discipoli pentru lichidarea restanțelor la mai multe discipline.

Astfel, cadrele didactice le-ar fi creat intenționat impedimente studenților care refuzau „să plătească pentru note", în special celor din ultimul an de studii, lăsându-i restanţieri.

Pentru o notă de promovare, inculpații ar fi condiţionat achitarea unei sume cuprinse între 300 și 1400 de lei.

Inspectorii CNA sub acoperire au transmis mai multe sume de bani celor cinci profesori, iar acţiunile au fost documentate cu mijloace video şi audio.

Ieri, doi dintre cei cinci bănuiți au fost prinși în flagrant delict în momentul primirii a 1000 de lei și 500 de lei respectiv (sume transmise pentru lichidarea restanţelor la două discipline). Mijloacele bănești au fost găsite în birourile de serviciu ale acestora în timpul perchezițiilor.

Cele cinci persoane au fost escortate la CNA pentru audieri suplimentare.

Dacă vor fi găsiți vinovați, bănuiții riscă o pedeapsă cu închisoare de la 5 până la 10 ani, cu amendă de până la 400 de mii de lei şi cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii publice sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 7 până la 10 ani.

Tematic

Incredibil: Iată câți bani poate câștiga un medic în Moldova luând mită doar în 9 zile
Cum reușesc unii funcționari ai Primăriei Chișinău să ia mită, fără ca să încalce legea
Tagurile:
studenti, note, procurori, bani, profesori, mita, Centrul National Anticoruptie, Moldova, Chisinau


Știrile Zilei