13:25 20 Iulie 2019
În direct
  • EUR19.75
  • USD17.62
  • RUB0.28
  • RON4.17
  • UAH0.68
grătar

Deputații scot în afara legii un produs pe care-l folosesc toți moldovenii la petreceri

© Sputnik / Евгений Панасенко
Societate
Sa primesc un link scurt
Activitatea Parlamentului Moldovei - știri de ultimă oră (146)
168940

Deputații vor interzice prin lege un lucru care este prezent la petrecerile moldovenilor.

CHIȘINĂU, 3 oct – Sputnik. Utilizarea și comercializarea veselei de unică folosință din plastic ar putea fi interzisă în Republica Moldova de la 1 ianuarie 2021. Comisia parlamentară mediu și dezvoltare regională a avizat astăzi un proiect de modificare și completare a legislației. 

Potrivit documentului, utilizarea și comercializarea farfuriilor, paharelor, tacâmurilor şi beţişoarelor de unică folosinţă din plastic, cu excepţia celor biodegradabile, va fi interzisă începând cu anul 2021.

Încălcarea acestor prevederi va fi sancţionată cu amendă de până la 4 500 de lei pentru persoanele fizice sau de până la 12 mii de lei pentru persoanele juridice. 

Potrivit autorilor proiectului, obiectele din plastic nereciclabil constituie o sursă de gunoi pentru comunităţi, în timpul arderii emit gaze toxice, pot sufoca sau întrerupe digestia animalelor care le consumă, iar degradarea plasticului are loc între 100 şi 400 de ani. Totodată, autorii propun ca alternativă vesela de unică folosinţă produsă din hârtie, faină de porumb, cânepă organică, zaharuri, grâu, sfeclă de zahăr, trestie de zahăr, amidon, resturi din mere sau cele care conţin aditivi biodegradabili.

Anterior a fost completată legislația națională cu prevederi prin care s-a interzis, începând cu 1 ianuarie 2019, utilizarea și comercializarea pungilor de plastic. 

Proiectul urmează a fi discutat și votat în plenul Legislativului.

Тема:
Activitatea Parlamentului Moldovei - știri de ultimă oră (146)

Tematic

Liberalii moldoveni declară război pungilor de plastic
Pungile de plastic de unică folosință ar putea fi interzise
Europa dezleagă baierele pungii: Câte milioane vor ajunge în Moldova
Tagurile:
vasela din plastic, toxic, pungi din plastic, mediu


Știrile Zilei