00:19 20 August 2019
În direct
  • EUR19.44
  • USD17.55
  • RUB0.27
  • RON4.11
  • UAH0.70
Sală de judecată - Imagine Simbol

Culmea rușinii: Vezi cum se îmbogățesc unii judecători din Republica Moldova

© Sputnik / Александр Макаров
Societate
Sa primesc un link scurt
172 0 0

În țara noastră chiar și magistrații încalcă legislația în vigoare și se îmbogățesc ilicit.

CHIȘINĂU, 10 oct — Sputnik. Procuratura Anticorupţie anunţă finalizarea urmăririi penale într-o cauză penală în care unui magistrat i se incriminează săvârşirea infracţiunilor de îmbogăţire ilicită şi fals în declaraţii.

Potrivit procurorilor, în perioada 2013 — 2017, activând în funcţia de judecător, inculpatul a inclus intenţionat date incomplete sau false în declaraţia de avere şi interese personale. Mai mult, în proprietatea magistratului şi familiei sale au fost depistate bunuri, valoarea cărora depăşeşte substanţial mijloacele dobândite. Astfel, oamenii legii au constatat că acestea nu puteau fi obţinute legal.

Pe parcursul anchetei penale, procurorii au sesizat mai multe nereguli în procesul de declarare a averilor şi intereselor bănuitului. Magistratul a omis includerea în declaraţia de avere pentru anul 2016 a unui venit de 48 000 de lei, obţinut sub formă de depuneri băneşti de la un cetăţean pe cardul său bancar. Pentru a majora neîntemeiat veniturile declarate, judecătorul a inclus intenţionat în aceeaşi declaraţie date incomplete şi false privind înstrăinarea unui imobil, indicând o valoare mai mare cu aproximativ 10 000 de lei decât îl declarase anterior.

Concomitent, învinuitul a indicat în declaraţie o valoare mai mică de preţ la dobândirea unui automobil de 450 000 de lei, cu scopul încadrării cheltuielilor totale efectuate pe parcursul anului 2016 în limita veniturilor legal declarate. Preţul real de cumpărare a automobilului a constituit 41 000 de euro (echivalentul a 895 555 de lei, potrivit ratei BNM la data procurării).

Totodată, procurorii au constatat că inculpatul, activând în calitate de judecător, deţinea în proprietate bunuri valoarea cărora depăşeşte substanţial mijloacele dobândite legal, nefiind posibilă obţinerea lor pe cale licită.

Magistratul pledează nevinovat

Astfel, magistratul şi soţia sa, deşi indicau în declaraţiile de avere pentru perioada 2014 — 2016 venituri totale obţinute în mărime de 1 444 958 de lei, s-a stabilit că pe parcursul acestei perioade, inclusiv de pe cardurile bancare deţinute de soţi, au fost efectuate achitări privind procurarea unor bunuri şi servicii şi retragere de numerar în sumă totală de 2 085 101 lei.

Cheltuielile prevalează veniturile cu 640 143 de lei, fapt prin care se constată diferenţa substanţială dintre averea dobândită şi veniturile obţinute de către subiectul declarării împreună cu membrii familiei în sensul prevederilor Legii privind declararea averii şi a intereselor personale.

Învinuitul nu îşi recunoaşte vina în săvârşirea infracţiunilor incriminate.

Dacă va fi găsit vinovat de fals în declaraţii, magistratul riscă o amendă de la 400 și până la 600 unități convenționale sau închisoare de până la 1 an. Pentru îmbogăţire ilicită — bănuitul riscă o amendă în mărime de la 8000 și până la 10000 unități convenționale sau închisoare de la 7 până la 15 ani. În ambele cazuri, învinuitul va fi privat de dreptul de a ocupa anumite funcţii pe un termen de la 10 și până la 15 ani.

În vederea confiscării extinse, procurorii au aplicat sechestre pe bunuri şi mijloace financiare ale inculpatului în valoare totală de peste 1 000 000 de lei.

Tematic

Procuratura Anticorupție: Vezi ce făcea un fost ofițer al Poliției de Frontieră
Vrăjitoare, în Chișinău? Iată ce i-au făcut unei femei – Procuratura a pornit dosar
Tagurile:
imbogatire ilicita, magistrat, banuit, inculpat, judecator, Procuratura Anticoruptie, Moldova


Știrile Zilei