11:44 07 Decembrie 2019
În direct
  • EUR19.39
  • USD17.48
  • RUB0.27
  • RON4.06
  • UAH0.73
Tinerii admişi în Academia „Alexandru cel Bun”, iniţiaţi în arta militară

Parlamentul schimbă Legea cu privire la statutul militarilor

© Photo : Ministerul Apărării al Republicii Moldova
Societate
Sa primesc un link scurt
Activitatea Parlamentului Moldovei - știri de ultimă oră (202)
32210

Militarii cu studii gimnaziale nu vor mai fi eliberați din serviciul militar la expirarea contractului.

CHIȘINĂU, 10 oct – Sputnik. Militarii cu studii gimnaziale nu vor mai fi eliberați din serviciul militar la expirarea contractului. Comisia parlamentară securitate națională, apărare și ordine publică a aprobat, miercuri, proiectul de modificare a unor acte legislative pe care-l va propune plenului Parlamentului pentru votare în prima lectură. 

Potrivit noilor reglementări, structurile militare nu vor mai putea să elibereze din serviciu persoanele care dețin doar studii gimnaziale, după expirarea termenului de acțiune al primului contract de îndeplinire a serviciului militar. 

În prezent, conform prevederilor legislației în vigoare, la încadrarea în serviciul militar a persoanelor din efectivul de soldați cu studii gimnaziale, contractul se încheie pe un termen de 3 ani, cu condiția ca, în această perioadă, persoana să obțină studii de nivel liceal sau profesional tehnic. În caz contrar, la expirarea contractului, militarii urmează să fie eliberați din serviciul militar. Totodată, acestora li se acordă trei solde lunare.

Proiectul prevede și noi grade militare pentru soldați și sergenți, care vor fi corelate cu funcțiile militare pe care le vor ocupa, studiile și pregătirea profesională, vechimea în funcția și gradul militar deținute anterior.

Potrivit autorilor, proiectul delimitează în mod clar rolul soldatului și sergentului în cadrul unităților militare. Totodată, noile prevederi vor asigura interoperabilitatea între efectivul de militari din categoria soldați și sergenți cu efectivul militar similar din alte țări, în special pentru misiunile multinaționale de menținere a păcii.

Proiectul constituie un element al primei etape în cadrul procesului de profesionalizare a Forțelor Armate.

Тема:
Activitatea Parlamentului Moldovei - știri de ultimă oră (202)

Tematic

Moldova are o nouă strategie națională de apărare
Sectorul de apărare militară a Republicii Moldova, în vizorul experților NATO
Tagurile:
Fortele Armate, Ministerul Apărării, militari


Știrile Zilei