17:51 26 Aprilie 2019
În direct
  • EUR19.92
  • USD17.89
  • RUB0.28
  • RON4.19
  • UAH0.67
Explozie - Chișinău

Familiile care au avut de suferit în urma exploziei vor mai primi un ajutor

© Sputnik / Osmatesco
Societate
Sa primesc un link scurt
143 0 0

Noi detalii cu privire la ajutorul care-l vor primi familiile ce au avut de suferit în urma exploziei din bulevardul Moscovei 11/5.

CHIȘINĂU, 15 oct — Sputnik. Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) va oferi un ajutor material de 80 de mii de lei familiilor care au avut de suferit în urma exploziei din sectorul Râșcani.

Președintele CNSM, Oleg Budza, a declarat că evenimentul care s-a produs este o tragedie. El a transmis condoleanțe apropiaților celor decedați și a subliniat că este necesar de conjugat eforturile pentru a acorda tot suportul necesar persoanelor afectate.

Totodată, liderul sindical a venit cu un apel adresat președinților centrelor sindicale național-ramurale de a se implica în acest proces.

Amintim că, în urma exploziei care s-a produs pe 6 octombrie, într-o clădire cu 20 de etaje din sectorul Râșcani al Capitalei, și-au pierdut viața patru persoane: o femeie și fiul ei de doar patru ani, un bătrân de 77 și o altă femeie care a fost scoasă de sub dărâmături peste două zile.

Unde locuiesc sinistrații

Potrivit autorităților, la „Spitalul Feroviar Central" din Chișinău rămân a fi cazate în total 29 de persoane, care anterior au fost evacuate din blocul de pe bulevardul Moscova 11/5.

La fel, la Sanatoriul Preventoriu de Bază „Constructorul" au fost prevăzute 50 de locuri suplimentare pentru cazare.

Oamenii trebuiau să fie „cazați" în apartamente

Fostul consilier municipal, Oleg Cernei, a declarat în studioul radio Sputnik Moldova că, anterior, în Chișinău a existat un fond locativ de manevră. Astfel, în caz de situație excepțională municipalitatea avea posibilitatea să acorde persoanelor sinistrate locuințe destinate cazării temporare.

„De exemplu, pe strada Eugen Coca și Vasile Lupu erau desemnate două blocuri locative cu patru nivele. Pe parcursul anilor, locuințele au fost repartizare și privatizate. Mai mult decât atât, când se dădea terenul de pământ către companiile de construcție, în deciziile Consiliului municipal era specificat că aceste companii se obligă să transmită 10% din numărul de apartamente municipalității. Dacă să acumulăm toate aceste decizii, acum trebuia să avem cel puțin 500 — 600 de apartamente acordate pentru situații excepționale", a explicat Oleg Cernei.

Ce va fi cu blocul afectat de explozie

Viceprimarul Capitalei, Nistor Grozavu, a declarat astăzi dimineața, în cadrul ședinței direcțiilor Primăriei municipiului Chișinău, că blocul din sectorul Râșcani nu va fi demolat, ci reparat.

Grozavu a spus că o comisie formată din 6 experți, cei mai calificați din Republica Moldova, a stabilit că această clădire poate fi restabilită și trebuie să fie restabilită.

În data de 16 octombrie încep lucrările de demontare a planșeului dintre etajul 13 și 14 și imediat după asta vor începe lucrările de restabilire a planșeelor. Vor fi turnate mai întâi planșeele de jos pe urmă treptat cele de sus.

Nu este prima tragedie

În 2007, un bloc locativ din Soroca a fost pe jumătate distrus după o explozie puternică de la o scurgere de gaze. Patru persoane au murit, printre care și un copil.

În 2008, în bucătăria centrului comercial „Jumbo" din Chișinău, sectorul Botanica, a avut loc o explozie. Șase persoane au avut de suferit.

În 2013, o scurgere de gaze a provocat o explozie într-un bloc locativ din sectorul Ciocana — un tânăr în vârstă de 18 ani a fost rănit.

În 2016, în urma unei explozii din cafeneaua „La Soacra" din Piața Centrală a Capitalei, patru persoane au decedat, iar alte 13 au fost grav rănite.

În 2017, într-o casă din satul Hrubna Nouă, raionul Făleşti, s-a produs o explozie. În urma deflagraţiei, produse din cauza unei butelii cu gaz, construcţia s-a prăbuşit, iar o fetiță de numai cinci ani a decedat.

Tematic

Explozie devastatoare în Chișinău: Ce se întâmplă cu locatarii din apartamentele afectate
Îngrozitor: Iată în ce hal au ajuns apartamentele afectate de explozie - Foto
Tagurile:
CNSM, explozie, familii, ajutor, Confederatia Nationala a Sindicatelor din Moldova, Oleg Budza, Moldova, Chisinau
Reguli de utilizareCOMENTARII


Știrile Zilei