04:05 11 Iulie 2020
În direct
  • EUR19.46
  • USD17.19
  • RUB0.24
  • RON4.02
  • UAH0.64
Societate
Sa primesc un link scurt
Guvernul Moldovei - știri de ultimă oră, proiecte, reforme (215)
93210

Potrivit autorităților actualul sistem de alimentație din instituțiile de învățământ din Moldova este depășit - iată ce propune Guvernul.

CHIȘINĂU, 21 oct — Sputnik. Guvernul consideră că actualul sistem de alimentație din școli și grădinițe din țara noastră este depășit. Astfel, Cabinetul de Miniștri intenționează să implementeze un alt model modern de organizare a alimentației în instituțiile educaționale.

Această chestiune a fost discutată de premierul Pavel Filip cu reprezentantul unei companii din Lituania, care are o experiență de 15 ani în domeniu și asigură acest proces publică în mai multe instituții educaționale din țările Baltice și din Ucraina.

Principalele probleme din sistem

Potrivit Guvernului, principalele probleme din domeniu constituie — ”lipsa personalului calificat, salariile mici, procesul anevoios și ineficient de achiziții, utilajul învechit, cheltuieli neargumentate și utilizarea ineficientă a banilor publici”.

”În opinia specialiștilor, aceste probleme pot fi depășite prin implementarea unui concept modern de organizare a alimentației în instituțiile educaționale, iar modelul lituanian ar putea fi un exemplu în acest sens. Acesta se bazează pe externalizarea serviciilor, fapt ce asigură mai multă eficiență în administrarea resurselor și contribuie la îmbunătățirea calității alimentației”, informează guvernul printr-un comunicat.

Totodată, prin intermediul unui sistem informațional, părinții ar putea să monitorizeze online alimentarea copiilor.

În funcție de capacitatea instituției, bucatele pot fi pregătite pe loc sau furnizate de compania de catering. Sunt optimizate și cheltuielile de logistică și achiziție.

Premierul a dispus crearea unu grup de lucru cu participarea reprezentanților Ministerului Educației Culturii și Cercetării, Ministerului Finanțelor și ai companiei lituaniene pentru a efectua o analiză detaliată a costurilor și a elabora un proiect privind pilotarea noului model de organizare a alimentației în instituțiile educaționale în unul dintre raioanele țării.

Тема:
Guvernul Moldovei - știri de ultimă oră, proiecte, reforme (215)

Tematic

Noi metode de învățământ - Iată cum îți poți lua diploma de BAC fără să mergi la școală
Corneliu Popovici: Vom deveni o țară fără învățământ superior
Cu aproape 50 mai puține: Ce localități au rămas fără instituții de învățământ
Tagurile:
gradinite, anunt bomba, alimentatie, detalii, sistem, scoli, Moldova


Știrile Zilei