13:47 25 Februarie 2020
În direct
  • EUR19.32
  • USD17.85
  • RUB0.27
  • RON4.02
  • UAH0.73
Societate
Sa primesc un link scurt
153321

Rezultatele perchezițiilor la Curtea de Apel și Judecătoria Chișinău: cinci judecători, un procuror, un avocat și un medic – reținuți. În total, în cadrul acestui dosar au fost reținute 10 persoane.

CHIȘINĂU, 23 oct – Sputnik.  Procurorii și ofițerii anticorupție au descins marți, 23 octombrie, la Curtea de Apel Chișinău, Judecătoria Chișinău, sediul Centru, Procuratura municipiului Chișinău, precum și la domiciliile suspecților, într-un caz de corupție investigat de procurori.

Urmărirea penală pe cauză a fost dispusă de către procurorul general Eduard Harunjen conform elementelor infracţiunii de trafic de influență. Ulterior, la cauza respectivă au fost conexate cauzele penale privind elementele infracțiunii de corupere pasivă și corupere activă.

Procurorii și ofițerii anticorupție au documentat o schemă infracțională în mai multe episoade, în care sunt implicați cinci judecători, un procuror, un avocat, un asistent judiciar, un medic și un inculpat pe un dosar.

Astfel, conform materialelor cauzei penale, s-a stabilit că judecătorii de la Curtea de Apel, precum și cei de la Judecătoria Centru, au pretins și primit sume de bani în proporții deosebit de mari pentru a emite decizii favorabile pe mai multe cauze penale aflate în examinare.

Rolul avocatului și procurorului în schemă a constat în intermedierea transmiterii mijloacelor bănești de la persoanele interesate către magistrați.

Medicul și cealaltă persoană fizică implicate în schemă erau “clienții” judecătorilor, cei care furnizau mijloacele bănești și în interesul cărora urmau să fie emise decizii favorabile.

Procuratura Anticorupție a emis și un material video în care se vede clar cum un judecător numără banii (lei și euro), luați drept mită de la ”clienți”.

Astfel, în urma perchezițiilor efectuate de către procurorii anticorupție și ofițerii CNA în birourile și la domiciliile celor implicați în dosar au fost reținute 10 persoane și anume: 3 judecători de la Curtea de Apel, 2 judecători de la Judecătoria Chișinău, sediul Centru, un procuror de la Procuratura municipiului Chișinău, un avocat, un asistent judiciar, un medic și o persoană fizică inculpată pe un dosar.

Procurorul general al Republicii Moldova, Eduard Harunjen, a declarat în exclusivitate pentru Sputnik Moldova că perchezițiile și reținerile au loc în baza acordului dat în această dimineață de Consiliul Superior al Magistraturii.

Tematic

Declarație șoc a primarului interimar despre perchezițiile de la Primăria Chișinău
Noi detalii în cazul perchezițiilor de la Primărie: Câte persoane au fost plasate în arest
Percheziții la Primăria Chișinău: Șaptesprezece persoane, escortate la CNA
Tagurile:
Eduard Harunjen, Curtea de Apel, Judecătoria Centru, Percheziții


Știrile Zilei