18:25 17 Septembrie 2019
În direct
  • EUR19.60
  • USD17.75
  • RUB0.28
  • RON4.14
  • UAH0.72
Bucătărie la o grădiniță

Alimentația copiilor în școli și grădinițe: Ce decizie au luat autoritățile

© Sputnik / Игорь Зарембо
Societate
Sa primesc un link scurt
337 0 0

În cadrul ședinței, ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Monica Babuc, a subliniat că de calitatea organizării alimentației în școli și grădinițe depinde dezvoltarea armonioasă atât din punct de vedere fizic, cât și intelectual a copiilor.

CHIȘINĂU, 26 oct – Sputnik. Organizarea alimentației copiilor și elevilor în școli și grădinițe, inclusiv starea blocurilor alimentare din instituţiile de învăţământ general au fost discutate astăzi, 25 octombrie, la ședința comună a reprezentanților Ministerului Educației, Culturii și Cercetării (MECC), Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), Organelor locale de specialitate în domeniul învățământului (OLSDI) și ai UNICEF.

În cadrul ședinței, ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Monica Babuc, a menționat că în urma controalelor efectuate de către ANSA în perioada 2017-2018, precum și urmare a sesizărilor venite din partea societăţii civile, MECC a abordat prioritar problemele privind asigurarea condiţiilor igieno-sanitare şi de alimentare a copiilor. Astfel, în anul 2018 ministerul a solicitat Autorităților Publica Locale să aloce, în mod primordial, resurse financiare pentru reparaţia cantinelor şcolare şi blocurilor sanitare.

În acest sens, a fost identificată suplimentar suma de aproximativ  330 milioane de lei. Din aceste fonduri au fost reparate cantinele a 137 de instituții de învățământ, dintre care: 12 din raionul Leova, opt din raionul Hâncești, 2 din raionul Taraclia etc. În Chișinău, pentru reparația blocurilor alimentare au fost alocate 9,5 milioane de lei.

Din acești bani au fost renovate blocurile alimentare a 61 de instituţii de învățământ. În prezent, elevii din școlile în care cantinele se află în proces de reparație, sau care nu dispun de acestea se alimentează la pachet. (ex: L.T. ,,Miguel de Cervantes”, L.T. ,,Academia copiilor”, L.T .,,Mircea Eliade” și L.T. ,,Rambam”).

Prioritățile autorităților

Reprezentanții MECC au propus o serie de priorități în procesul de organizarea a alimentației copiilor în instituţiile de învățământ general, și anume:  diversificarea serviciilor de alimentare; identificarea resurselor pentru renovarea cantinelor școlare cu utilaj tehnologic; pilotarea unor metode alternative privind prestarea serviciilor de alimentare; respectarea strictă a normelor de igienă și alimentare (inclusiv în procesul de prepararea a bucatelor). În context, menționăm că în prezent MECC realizează evaluarea respectării securității incendiare în cantinele școlare, în scopul neadmiterii utilizării buteliilor cu gaz lichefiat.

Anunț bombă: Guvernul vrea un alt sistem de alimentație în școli și grădinițe - detalii>>>

Amintim că săptămâna trecută, prim-ministrul Pavel Filip a dispus crearea unui grup de lucru cu participarea reprezentanților MECC, Ministerului Finanțelor și ai unei companiei lituaniene pentru a efectua o analiză detaliată a costurilor și a elabora un proiect privind pilotarea unui nou model de organizare a alimentației în instituțiile educaționale în unul din raioanele țării, prin preluarea celor mai bune practici internaționale în acest domeniu.

Tematic

Grădiniță, închisă din cauza unui focar de meningită
Tagurile:
gradinite, scoli, copii, alimentatie


Știrile Zilei