10:14 16 Iulie 2019
În direct
  • EUR19.99
  • USD17.73
  • RUB0.28
  • RON4.23
  • UAH0.68
Protest la Chișinău 26 august 2018

Carabinierii din Moldova vor avea noi împuterniciri

© Sputnik / Miroslav Rotari
Societate
Sa primesc un link scurt
Activitatea Parlamentului Moldovei - știri de ultimă oră (140)
199 0 0

Până la data de 31 decembrie 2020, Inspectoratul General al Carabinierilor va trece treptat la îndeplinirea serviciului militar în exclusivitate pe bază de contract.

CHIȘINĂU, 26 oct – Sputnik. Trupele de Carabinieri vor fi reorganizate şi integrate în sistemul poliţienesc, cu păstrarea statutului militar. Parlamentul a votat, în lectură finală, Legea cu privire la Inspectoratul General al Carabinierilor.

Documentul stabileşte cadrul juridic şi principiile de activitate, organizarea şi funcţionarea, atribuţiile şi împuternicirile Inspectoratului General al Carabinierilor, finanţarea şi asigurarea tehnico-materială a acestuia, precum şi statutul carabinierului. De asemenea, este stipulat că, până la data de 31 decembrie 2020, Inspectoratul General al Carabinierilor va trece treptat la îndeplinirea serviciului militar în exclusivitate pe bază de contract.

Personalul Inspectoratului General al Carabinierilor se va constitui din carabinieri încadraţi în serviciul militar, funcţionari publici şi personal auxiliar.

Noile reglementări mai prevăd că Inspectoratul General al Carabinierilor reprezintă autoritatea specializată a statului, cu statut militar, în subordinea Ministerului Afacerilor Interne, care are misiunea de a apăra drepturile şi libertăţile fundamentale ale persoanei prin executarea atribuţiilor de menţinere, asigurare şi restabilire a ordinii publice, prevenire şi descoperire a infracţiunilor şi contravenţiilor, protecţie a obiectivelor de importanţă deosebită, prevenire şi combatere a terorismului, asigurare a regimului stării de urgenţă, de asediu şi de război.

Ministrul de Interne le-a înaintat un ultimatum tuturor polițiștilor>>>

Autorii menționează că, în conformitate cu cele mai bune practici ale statelor europene, unde funcţionează sistemul poliţienesc dual, Inspectoratul General al Carabinierilor, pe lângă competenţele de asigurare a ordinii publice, va fi abilitat cu atribuţii de constatare a contravenţiilor și de aplicare a sancţiunilor contravenţionale.

Noua lege va intra în vigoare în termen de 6 luni de la data publicării.

Тема:
Activitatea Parlamentului Moldovei - știri de ultimă oră (140)

Tematic

Alexandru Jizdan a făcut o declarație bombă despre salariile polițiștilor
Ministrul Jizdan, chemat la raport în Parlament: Iată care este motivul


Știrile Zilei