22:07 19 Aprilie 2019
În direct
  • EUR20.15
  • USD17.91
  • RUB0.28
  • RON4.23
  • UAH0.67
Bancnote cu nominalul de 100 lei moldovenești

Din 1 martie 2019 vor fi aplicate norme stricte de perfectare a moștenirii

© Sputnik / Evghenii Panasenco
Societate
Sa primesc un link scurt
Parlamentul Moldovei – dezbateri, proiecte și legi (70)
44710

Noua redacție a Codului Civil va fi propusă spre aprobare în lectură finală. Acesta ar putea intra în vigoare din 1 martie 2019.

CHIȘINĂU, 14 nov – Sputnik. Noua redacție a Codului Civil ar putea intra în vigoare la 1 martie 2019. Comisia juridică, numiri și imunități va propune plenului Parlamentului proiectul legii cu privire la modernizarea Codului Civil și modificarea și completarea unor acte legislative în acest sens, pentru aprobare în lectură finală.

Noua redacție a Codului Civil a fost votat, în a doua lectură pe 19 iulie. Potrivit  noilor reglementări, va fi modernizată infrastructura juridică națională conform tendințelor europene și internaționale. Totodată, autorii propun ca documentul să intre în vigoare la 1 martie 2019 și nu la 1 ianuarie 2019 precum este stabilit în proiect.

În Moldova vor fi aplicate noi reguli la obținerea moștenirii>>>

Modificările instituie Cartea a 4-a – Moștenirea, care va cuprinde dispoziții tradiționale și statornicite de divizare a moștenirii în cea legală și testamentară, de determinare a capacității succesorale, precum și a nedemnității de a moșteni. La fel, va fi reglementată competența în materie de moștenire, statutul juridic al moștenitorului, custodia masei succesorale.

Noua redacție a Codului Civil va include și norme cu referire la protecția consumatorului prin care se instituie reguli generale de la care nu se va putea deroga.

O altă noutate sunt normele detaliate cu privire la statutul și regimul juridic al administratorilor. Au fost completate și modificate multe obligații, inclusiv cele din contractul de investiții în construcții. Un alt capitol nou este cel cu referire la fiducia, care presupune un raport juridic în care o parte (fiduciarul) este obligată să devină titularul unei mase patrimoniale (masa patrimonială fiduciară), să o administreze şi să dispună de ea, în conformitate cu condiţiile care guvernează raportul (condiţiile fiduciei), în beneficiul unui beneficiar sau pentru a promova un scop de utilitate publică.

Potrivit autorilor, pentru elaborarea noului proiect de modernizare a Codului Civil a fost creat un grup de lucru care și-a desfășurat activitatea pe parcursul a circa patru ani, în cadrul a peste 70 de ședințe.

Proiectul urmează să fie votat în lectură finală.

Тема:
Parlamentul Moldovei – dezbateri, proiecte și legi (70)

Tematic

Moștenire cu taxe tăiate - promisiunea incredibilă a președintelui
Oamenii de la sate vor primi mai ușor moștenirea
Tagurile:
Parlament, codul civil, Moștenire
Reguli de utilizareCOMENTARII


Știrile Zilei