18:38 19 Septembrie 2019
În direct
  • EUR19.53
  • USD17.68
  • RUB0.27
  • RON4.12
  • UAH0.72
aragaz

Sancțiuni dure pentru încălcarea regulilor de utilizare a buteliilor de gaz

© Sputnik / Miroslav Rotari
Societate
Sa primesc un link scurt
167 0 0

Persoanele care vor încălca regulile de utilizare a buteliilor de gaz vor fi sancționate. Același lucru se va întâmpla și în cazul agenților economici care vor ignora legislația privind comercializare buteliilor de gaz.

CHIȘINĂU, 20 nov – Sputnik. Planul de acțiuni privind asigurarea securității și minimizarea riscurilor la utilizare a gazelor petroliere lichefiate a fost prezentat la Guvern. Documentul a fost elaborat la solicitarea premierului Pavel Filip, în urma exploziei produse la Chișinău în luna octombrie, care a luat viața a cinci oameni printre care și un copil de 4 ani. 

Șeful Executivului a subliniat importanța identificării măsurilor concrete pentru evitarea unor astfel de situații pe viitor și instituirea unui mecanism viabil ce ține de alimentarea buteliilor cu gaz, comercializarea și instalarea acestora.

”Acum trebuie să asiguram securitatea oamenilor, iar în termen util să creăm un cadru legal care va permite folosirea doar a buteliilor de gaz care au trecut verificarea tehnică. Pe de altă parte, trebuie să ne asigurăm că gazul utilizat este anume cel destinat pentru gospodărie, și nu cel care se folosește la alimentarea automobilelor”, a subliniat premierul.        

Planul de acțiuni elaborat în acest sens, prevede o serie de măsuri, printre care:

1.  Licențierea companiilor care au dreptul să îmbutelieze și să comercializeze gazul lichefiat pentru uz casnic.

2. Introducerea sancțiunilor pentru încălcarea legislației privind utilizarea și comercializarea buteliilor de gaz pentru uz casnic.

3. Ajustarea politicii bugetar-fiscale pentru acordarea unor facilități agenților economici. Acestea vor contribui la micșorarea prețurilor pentru gazele petroliere lichefiate de uz casnic.

4. Elaborarea Programului național de înnoire a parcului buteliilor și compensarea costurilor pentru păturile socialmente-vulnerabile. În prezent, 90 la sută din butelii folosite sunt învechite, cu termen de exploatare depășit.

5. Organizarea campaniilor de informare privind regulile de securitate la utilizarea gazelor.

Planul de acțiuni urmează a fi definitivat.  Autoritățile vor examina posibilitatea desfășurării activității de livrare și instalare a buteliilor de către companii specializate.

”Obiectivul nostru final este ca cetățenii să poată apela la o companie care va veni la ei acasă, va instala butelia, va purta responsabilitatea pentru starea tehnică a acesteia sau va refuza instalarea, în cazul în care nu sunt respectate toate normele”, a declarat Filip.

În cadrul ședinței, premierul a fost informat despre mersul lucrărilor de restabilire a blocului locativ din sectorul Râșcani al Capitalei, care a avut de suferit în urma exploziei. Potrivit responsabililor, două dintre cele patru planșee avariate au fost deja restabilite, iar lucrările de reparație a pereților interiori continuă.

În același timp, în scara unde a avut loc deflagrația, deja funcționează sistemul de alimentare cu apa și canalizare, sistemul electric, dar și ascensorul. În curând, va fi restabilit și sistemul de încălzire, astfel încât până la sfârșitul acestui an locatarii vor putea reveni în apartamente.

Tematic

Campanie de informare la Orhei: Fără butelii de gaz în locuințe
Pericol: Într-un bloc din sectorul Centru au fost găsite mai multe butelii de gaz
Tagurile:
Guvern, Butelii cu gaz


Știrile Zilei