11:50 24 Aprilie 2019
În direct
  • EUR20.13
  • USD17.89
  • RUB0.28
  • RON4.23
  • UAH0.67
Cătușe

Serviciile destinate copiilor cu comportament deviant vor fi reglementate prin lege

© Sputnik / Виталий Белоусов
Societate
Sa primesc un link scurt
Parlamentul Moldovei – dezbateri, proiecte și legi (70)
71 0 0

Prevederile se referă la copiii care au săvârșit o faptă prevăzută de legea penală sau contravențională, dar nu sunt pasibili de răspundere penală și contravențională.

Chișinău, 30 nov - Sputnik. Măsurile și serviciile destinate copiilor cu comportament deviant vor fi reglementate prin lege. Parlamentul a aprobat, în ședința de astăzi, un proiect de lege în acest sens, în lectură finală.

Prevederile se referă la copiii care au săvârșit o faptă prevăzută de legea penală sau contravențională, dar nu sunt pasibili de răspundere penală și contravențională.

Proiectul reglementează măsurile și serviciile destinate copiilor cu comportament deviant. Acestea presupun acordarea unei asistenţe calificate sociale, pedagogice, psihologice, informaționale sau de alt tip copilului pentru realizarea schimbărilor pozitive în comportament. Crearea condiţiilor favorabile pentru socializarea, resocializarea şi dezvoltarea minorului, deprinderea valorilor general-umane, educarea sentimentului de egalitate, de responsabilitate pentru propriile fapte, de respect faţă de drepturile şi libertăţile omului, încurajarea dorinței de integrare socială.

Măsurile destinate copiilor cu comportament deviant vor fi supravegherea specializată, plasamentul în serviciul de tutelă/curatelă sau de tip familial, plasamentul în serviciul de tip rezidențial sau plasamentul în serviciul de tip rezidențial cu specializare înaltă.

Totodată, în cadrul instituției de învățământ frecventate de copilul cu comportament deviant se va constitui grupul școlar pentru activități preventive, format din directorul sau directorul adjunct al școlii, diriginte, alți profesori, psihologul școlar.

Angajaţii autorităţilor publice centrale şi locale, ai structurilor, instituţiilor şi serviciilor din cadrul sau subordonate acestora, care activează în domeniile asistenţei sociale, educaţiei, ocrotirii sănătăţii, organelor de drept, în conformitate cu mecanismul de cooperare intersectorială vor fi obligați să coopereze pentru asigurarea realizării măsurilor și prestării serviciilor destinate copiilor cu comportament deviant. Proiectul a fost votat de către  60 de deputați și urmează să intre în vigoare la 1 ianuarie 2020.

Тема:
Parlamentul Moldovei – dezbateri, proiecte și legi (70)

Tematic

Gheorghe Anghel - primarul care a muncit mult ca să câștige încrederea cetățenilor
Tagurile:
lege, Comportament, servicii
Reguli de utilizareCOMENTARII


Știrile Zilei