14:22 21 Octombrie 2019
În direct
  • EUR19.37
  • USD17.40
  • RUB0.27
  • RON4.07
  • UAH0.69
Parlamentul Republicii MOldova

O nouă interdicție în Moldova, aprobată de Parlament - detalii

© Sputnik / Evgheni Panasenco
Societate
Sa primesc un link scurt
79610

Autoritățile din Moldova au aprobat o nouă lege care interzice vesela din plastic - iată când va intra în vigoare.

CHIȘINĂU, 2 dec - Sputnik. Deputații moldoveni au interzis vesela din plastic. Potrivit lor aceasta este dăunătoare și periculoasă pentru sănătate. Legea a fost votată recent în ultima lectură. Drepta alternativă va servi vesela de unică folosință din hârtie, făină de porum, cânepă organică, crohmal sau altă materie biodegradabilă.

Având în vedere că deocamdată asemenea produse organice sunt foarte puține, interdicția asupra farfuriilor, tacâmurilor și paharelor din plastic va intra în vigoare începând cu 1 ianuarie 2021.

Este de remarcat la sfârșitul lunii octombrie, Parlamentul European a decis interzicerea totală a folosirii și comercializării veselei din plastic în spațiul  comunitar. Însă și în cazul legislației europene constatăm că interdicția va intra în vigoare în anul 2021.

Se pare că deputații noștri au decis nu doar să țină pasul cu lumea, dar se pare că au reușit să anticipeze unele lucruri. Iar în cazul în care Moldova nu ar fi votat o astfel de lege, oare nu la noi ar fi migrat producătorii de veselă din plastic pentru a continua să producă acest gunoi din plastic?

Dar care va fi pedeapsa?

În procesul de elaborare a proiectului de lege, se propunea impunerea unor amenzi pentru folosirea și comercializarea veselei din plastic. Astfel, persoanele fizice riscau o amendă de la 3 până la 4,5 mii de lei, iar pentru cele juridice - de la 6 până la 12 mii de lei sau în valoare de costurile mărfii produse, însă nu mai puțin de 240 de unități convenționale (12 mii de lei).

Însă potrivit ultimei redacții a proiectului, care a fost publicat pe pagina Parlamentului, este scris că decizia finală privind amendarea Codului Contravențional urmează a fi o sarcină a Guvernului.

Un lucru rămâne cert, produsele din plastic, care nu mai pot fi reciclate, reprezintă o sursă de poluare. În procesul de reciclare se degajă gaze toxice, iar perioada de descompunere a obiectelor din plastic variază între 100 și 400 de ani.

Tagurile:
Moldova, lege, Plastic, interdictie


Știrile Zilei