12:37 06 Iulie 2020
În direct
  • EUR19.39
  • USD17.26
  • RUB0.24
  • RON4.01
  • UAH0.64
Societate
Sa primesc un link scurt
82150

Potrivit unor surse, Marian Lupu ar putea fi numit președinte al Academiei de Științe în locul lui Gheorghe Duca.

CHIȘINĂU, 6 dec – Sputnik. Președintele fracțiunii Partidului Democrat din Parlament, Marian Lupu, i-ar putea lua locul lui Gheorghe Duca la Academia de Științe a Moldovei.

Solicitat de Sputnik Moldova, Marian Lupu a declarat că ”el nu intenționează să candideze pentru funcția de președinte al Academiei de Științe a Moldovei”.
Deputatul a adăugat: chiar dacă aș dori să candidez, eu nu întrunesc criteriile de eligibilitate pentru această funcție”.

Amintim că Gheorghe Duca și-a anunțat demisia din funcția de președinte al Academiei de Științe a Moldovei pe 29 noiembrie 2018.

Duca a precizat că decizia pe care a luat-o ”coincide cu procesul penal referitor la salariile familiei sale”.

Gheorghe Duca și soția sa, care de asemenea ocupă funcții importante în cadrul AȘM, deținând funcția de rector al Universității de pe lângă AȘM, sunt învinuiți în cadrul unui dosar penal de procurorii anticorupție pentru depășirea atribuțiilor de serviciu soldată cu cauzarea unui prejudiciu material în proporții deosebit de mari. Cei doi au statut de învinuit în cadrul acestui dosar.

Potrivit Statutului AȘM, postul de preşedinte al Academiei se ocupă prin concurs, anunţarea căruia se aduce la cunoştinţa comunităţii academice cu nu mai puţin de trei luni înainte de alegerea preşedintelui.

Preşedintele AȘM este ales de Adunarea AȘM prin vot egal, secret şi liber exprimat pentru o perioadă de 6 ani (dar cel mult pentru două termene consecutive) dintre membrii titulari ai Academiei.

Gheorghe Duca a fost reales în funcția de președinte al AȘM în aprilie 2014. Mandatul acestuia urma să se încheie în anul 2020.

Tematic

Emisiunea ”Logica Puterii”, cu Tatiana Cebotari - Invitat: Marian Lupu
Tagurile:
Gheorghe Duca, presedinte, Marian Lupu, Chisinau, Moldova


Știrile Zilei