17:50 25 Februarie 2020
În direct
  • EUR19.32
  • USD17.85
  • RUB0.27
  • RON4.02
  • UAH0.73
Societate
Sa primesc un link scurt
502 0 0

Beneficiarii de pensii care se încadrează în categoria celor care li se reexaminează pensia de la 1 ianuarie 2019 sunt în drept să depună cerere la casa teritorială de asigurări sociale conform locului de trai după 1 ianuarie 2019.

CHIȘINĂU, 13 dec – Sputnik. De la 1 ianuarie 2019 intră în vigoare Legea care prevede recalcularea pensiilor pentru limită de vârstă persoanelor care au activat în câmpul muncii după realizarea dreptului la pensie.

”Persoanele care activează sau au activat în câmpul muncii după realizarea dreptului la pensie pentru limita de vârstă vor beneficia de reexaminarea pensiei. Recalcularea va fi efectuată pe etape, în funcție de anul ieșirii la pensie şi durata stagiului de cotizare realizat după stabilirea pensiei”, susțin responsabilii de la Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS).

În primul rând, începând cu 1 ianuarie 2019 vor avea dreptul la reexaminarea pensiei persoanele care s-au pensionat până la 1 ianuarie 1999 și au realizat un stagiu de cotizare după pensionare de 15 ani sau mai mult. Pensiile acelor beneficiari care au un stagiu de cotizare mai mic de 15 ani vor fi revizuite în următorul an.  

Cine sunt pensionarii care vor primi în decembrie o pensie mai mare>>>

”Beneficiarii de pensii care se încadrează în categoria celor care li se reexaminează pensia de la 1 ianuarie 2019 sunt în drept să depună cerere la casa teritorială de asigurări sociale conform locului de trai după 1 ianuarie 2019”, anunță CNAS.

În cazul beneficiarilor de pensii stabilite după 1 ianuarie 1999, recalcularea pensiilor pentru limită de vârstă se va efectua începând cu 1 ianuarie 2021, eşalonat, conform prevederilor legii în funcţie de durata stagiului de cotizare realizat după stabilirea pensiei.

Tematic

Guvernul spune DA: Unii pensionari vor trebui să prezinte un certificat că mai trăiesc
Din 1 ianuarie, pensionarii nu vor mai primi aceste pensii
Cine sunt pensionarii care vor primi în decembrie o pensie mai mare
Tagurile:
salarii, CNAS, reexaminare, Pensionari, pensii


Știrile Zilei