05:15 14 Octombrie 2019
În direct
  • EUR19.40
  • USD17.59
  • RUB0.27
  • RON4.08
  • UAH0.72
Rodica Ciubotaru

Listele electorale: Ce trebuie să știe candidații la alegerile din 24 februarie

© Sputnik / Miroslav Rotari
Societate
Sa primesc un link scurt
Moldova: Alegeri parlamentare 2019, rezultate (188)
135010

Vicepreședintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Rodica Ciubotaru, a explicat în cadrul unui interviu pentru Sputnik până când și cum pot fi modificate listele electorale pentru alegerile parlamentare din 24 februarie.

CHIȘINĂU, 3 ian – Sputnik. Vicepreședintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Rodica Ciubotaru, a declarat în cadrul unui interviu acordat pentru Sputnik Moldova că listele electorale ale candidaților înregistrați pentru alegerile parlamentare din 24 februarie pot fi modificate până pe data de 10 februarie.

În această perioadă este posibilă excluderea unui candidat din listă, introducerea altui candidat sau înlocuirea acestora. Retragerea candidatului înregistrat se va face doar în urma unei decizii de judecată.

”Nu mai târziu de 14 zile înainte de ziua alegerilor, concurenții electorali pot solicita modificări în lista de candidați în circumscripția națională sau dacă este vorba de circumscripția uninominală – retragerea candidatului înregistrat. Pe circumscripția națională se pot retrage candidați, înlocuirea uni candidat sau anularea deciziei privind includerea unui candidat în listă”, a explicat Ciubotaru.

Vicepreședintele CEC a reiterat pentru Sputnik că campania electorală pentru toți candidații înregistrați pentru scrutinul din 24 februarie va începe pe data de 25 ianuarie.

Concurenții înregistrați deja nu au voie să facă agitație până la această dată”, a precizat vicepreședintele CEC.

Pe data de 24 februarie 2019, în Moldova vor fi organizate alegerile parlamentare ordinare. Din 2019, scrutinul parlamentar va fi organizat în baza unui sistem mixt: proporțional şi majoritar – într-o circumscripție națională și în circumscripții uninominale.

În circumscripția națională se aleg 50 de deputați în baza votului reprezentării proporționale. În circumscripțiile uninominale se aleg 51 de deputați în baza votului majoritar, câte unul de la fiecare circumscripție.

Până astăzi, CEC a înregistrat patru candidați electorali pe circumscripția națională. Este vorba despre Partidul Democrat din Moldova; Partidul Politic “Partidul Socialiștilor din Republica Moldova”; Blocul electoral „ACUM Platforma DA și PAS” și Partidul Comuniștilor din Republica Moldova.

Тема:
Moldova: Alegeri parlamentare 2019, rezultate (188)

Tematic

Decizie de ultimă oră a CEC legată de alegerile parlamentare din 24 februarie
Din cele 46 de partide din Moldova, 25 ar putea avea probleme la alegeri
Exclusiv: Alegeri parlamentare și referendum într-o zi - cum se va modifica bugetul
Tagurile:
liste electorale, CEC, Rodica Ciubotaru, alegerile parlamentare


Știrile Zilei