22:58 17 Februarie 2019
În direct
  • EUR19.31
  • USD17.13
  • RUB0.26
  • RON4.07
  • UAH0.63
Alegeri, foto de arhivă

Apelul CEC către concurenții electorali: Ce trebuie să semneze aceștia

© Sputnik / Miroslav Rotari
Societate
Sa primesc un link scurt
Moldova: Alegeri parlamentare 2019 (82)
9310

Concurenții electorali și participanții la referendum sunt îndemnați să semneze Declarația de conduită privind condițiile și modul de susținere financiară, materială și nematerială a campaniei electorale pentru alegerile parlamentare și referendumul republican consultativ din 24 februarie.

CHIȘINĂU, 4 ian – Sputnik. Comisia Electorală Centrală (CEC) reiterează îndemnul către concurenții electorali înregistrați și participanții la referendum să semneze Declarația de conduită privind condițiile și modul de susținere financiară, materială și nematerială a campaniei electorale pentru alegerile parlamentare și referendumul republican consultativ din 24 februarie 2019.

Aceasta reprezintă un document ce reglementează conduita în campania electorală a concurenților electorali și a participanților la referendum și urmărește să asigure transparență în procesul de finanțare și susținere a campaniei, să contracareze abuzurile, inclusiv de resurse administrative, precum și să creeze standarde uniforme de comportament.

Vicepreședintele CEC, Rodica Ciubotaru, a declarat într-un interviu pentru Sputnik Moldova că, deocamdată, niciun concurent electoral nu a semnat această declarație.

Totodată, CEC informează că, în conformitate cu prevederile legislației electorale, Codul de conduită privind desfăşurarea şi reflectarea campaniei electorale la alegerile Parlamentului Republicii Moldova și referendumul republican consultativ din 24 februarie 2019, va fi pus la dispoziția concurenților electorali și a instituțiilor mass-media pentru semnare înainte de începerea campaniei electorale.

Pe data de 24 februarie 2019, în Moldova vor fi organizate alegerile parlamentare ordinare. Din 2019, scrutinul parlamentar va fi organizat în baza unui sistem mixt: proporţional şi majoritar – într-o circumscripție națională și în circumscripții uninominale. În circumscripția națională se aleg 50 de deputați în baza votului reprezentării proporționale. În circumscripțiile uninominale se aleg 51 de deputați în baza votului majoritar, câte unul de la fiecare circumscripție.

Tot pe data de 24 februarie 2019, în Moldova va fi organizat și un referendum consultativ. La acest plebiscit cetățenii vor trebui să se pronunțe dacă sunt de acord cu reducerea numărului deputaților din Parlament de la 101 la 61 și dacă susțin ideea ca poporul să poată revoca din funcție deputații dacă nu își îndeplinesc corespunzător obligațiile pe care le au.

Тема:
Moldova: Alegeri parlamentare 2019 (82)

Tematic

Alegeri parlamentare: secțiile de votare vor fi constituite până la 19 ianuarie
Alegerile parlamentare din februarie: Primii concurenți în circumscripția națională
Tagurile:
concurenți electorali, CEC, referendum, alegeri parlamentare
Reguli de utilizareCOMENTARII


Știrile Zilei