22:09 21 Aprilie 2019
În direct
  • EUR20.15
  • USD17.91
  • RUB0.28
  • RON4.23
  • UAH0.67
Târgul de Crăciun

Tradiții, obiceiuri și superstiții de Crăciun: Ce trebuie să faci ca să-ți meargă tot anul

© Sputnik / Yana Zaharova
Societate
Sa primesc un link scurt
26910

Moldoveni sărbătoresc mâine Nașterea Domnului, cu casele împodobite și bucate tradiționale pe masă.

CHIȘINĂU, 6 ian – Sputnik. Există multe tradiţii şi obiceiuri legate de Naşterea Mântuitorului Iisus Hristos, una dintre cele mai importante sărbători de peste an, dar înainte de acestea sunt postul şi rugăciunea.

În ziua de Ajun se mănâncă doar seara şi se mănâncă grâu fiert îndulcit cu miere, poame, covrig sau turte din făină, căci cu seminţe a ajunat Daniil proorocul şi cei trei tineri din Babilon, care au avut vedenii despre Naşterea lui Hristos.

Gospodinele coc din aluat colaci speciali numiţi ”Crăciunei”,  în formă de cifra opt neîncheiată, care vestesc Naşterea Domnului. Aceștia sunt puși, cu flori de busuioc, la icoane, unde sunt ţinute până la Sfântul Gheorghe, când sunt date de mâncare animalelor din gospodărie, ca să fie păzite de boli şi de alte pericole.

În seara de Ajunul Crăciunului se pune o mână de otavă pe masă şi se ia câte o bucăţică de mâncare din fiecare fel şi se pune în otavă, care apoi se dă animalelor să mănânce pentru a nu fi deocheate şi pentru a fi sănătoase. Se mătură casa pentru a avea spor.

Nu trebuie să plângi în Ajunul Crăciunului pentru că vei fi trist tot anul.

Se spune ca în Ajunul Crăciunului nu trebuie să împrumuţi bani şi să-ţi plăteşti datoriile pe care le ai pentru că altfel vei fi sărac în tot anul.

Gospodinele știu că toata casa trebuie curățată lună înainte de Ajun, când nu mai au voie să dea cu mătura, pentru că o veche superstiție spune că așa se alungă norocul din casă.

Tradiții și obiceiuri de Crăciun, transmise din generație în generație

Una dintre cele mai îndrăgite tradiții de Crăciun este mersul cu colindul. Colindătorii merg din casă în casă cu steaua în mână și le vestesc oamenilor nașterea lui Iisus prin cântece și poezii. Se spune că acela care nu le deschide poarta colindătorilor va avea parte de un an neroditor și de ghinioane în casă, cauzate de zgârcenia de care a dat dovadă.

Steaua cu care se merge la colindat trebuie neapărat să aibă agăţat şi un clopoțel, care simbolizează clopoţelul de la gâtul mielului din grajdul în care s-a născut Iisus Hristos.

Tagurile:
Nasterea Domnului, Craciun, superstitii, obiceiuri, traditii
Reguli de utilizareCOMENTARII


Știrile Zilei