05:14 17 Februarie 2020
În direct
  • EUR19.17
  • USD17.68
  • RUB0.28
  • RON4.02
  • UAH0.72
Societate
Sa primesc un link scurt
24510

Cetățenii moldoveni care vor să-și stabilească pensia în Federația Rusă trebuie să urmeze anumiți pași. Explicația pe care o oferă responsabilii de la Casa Naţională de Asigurări Sociale din Moldova.

CHIȘINĂU, 24 ian – Sputnik. Casa Naţională de Asigurări Sociale (CNAS) precizează  că confirmarea perioadelor de activitate, realizate pe teritoriul Republicii Moldova, pentru persoanele care-şi stabilesc pensia în Rusia, se efectuează doar în baza solicitărilor direcţiilor Fondului de Pensii din Federaţia Rusă, expediate la adresa caselor teritoriale de asigurări sociale.

Acest mod de confirmare a perioadelor de activitate a fost convenit la Moscova, în baza Protocolului privind întâlnirea reprezentanţilor Fondului de Pensii din Federaţia Rusă şi a Casei Naţionale de Asigurări Sociale privind aplicarea  Acordului între Guvernul Federaţiei Ruse  şi Guvernul Republicii Moldova privind garantarea drepturilor cetăţenilor în domeniul asigurării cu pensii, din 10 februarie 1995.

Fondul de Pensii din Federaţia Rusă a informat CNAS despre faptul că nu acceptă prezentarea personală de către solicitant a certificatelor privind beneficierea/nebeneficierea de pensie; achitarea contribuţiilor de asigurări sociale de stat şi dosarului de pensionare. Ele urmează a fi întocmite şi expediate de specialiştii CTAS numai drept răspuns la interpelările direcţiilor Fondului de Pensii din Federaţia Rusă.

Tematic

O dată în an, o categorie de pensionari vor trebui să confirme că sunt vii
Pensionarii care vor să le fie mărită pensia trebuie să prezinte aceste acte
Tagurile:
Rusia, Moldova, pensionar, pensie


Știrile Zilei