15:16 18 Septembrie 2019
În direct
  • EUR19.53
  • USD17.71
  • RUB0.28
  • RON4.12
  • UAH0.71
Pașaport

În baza căror acte putem vota la alegeri în Moldova

© Sputnik / Miroslav Rotari
Societate
Sa primesc un link scurt
Moldova: Alegeri parlamentare 2019, rezultate (188)
656 0 0

Cetățeanul Republicii Moldova poate vota la alegeri ori în baza buletinului de identitate, ori a pașaportului. Ce alte acte mai sunt permise dacă nu ai buletin sau pașaport.

CHIȘINĂU, 30 ian – Sputnik. Votarea în Republica Moldova se poate efectua în baza câtorva acte de identitate.

Potrivit Codului Electoral, alegătorul trebuie să prezinte la secția de votare înainte de a primi buletinul de vot buletinul de identitate al cetăţeanului Republicii Moldova, cu fişa de însoţire care confirmă domiciliul sau reşedinţa alegătorului pe teritoriul secţiei de votare.

De asemenea, cetățeanul cu drept de vot poate prezenta  buletinul de identitate provizoriu cu menţiunile privind cetăţenia Republicii Moldova și domiciliul titularului.

La vot, alegătorul poate prezenta și paşaportul pentru intrare–ieşire din ţară, livretul de marinar, în cazul alegerilor parlamentare, prezidențiale și referendumului republican, în secţiile de votare constituite peste hotarele Republicii Moldova.

Votarea se poate face și în baza legitimației de serviciu pentru militarii în termen, livretul eliberat de Centrul Serviciului Civil pentru persoanele care satisfac serviciul civil (de alternativă).

În secţiile de votare constituite peste hotarele Republicii Moldova, alegătorul completează şi depune o declaraţie pe proprie răspundere privind abţinerea de la votarea multiplă, fiind informat despre răspunderea penală în caz de încălcare a acestei obligaţii.

Preşedintele şi membrii biroului electoral al secţiei de votare votează în secţia unde îşi desfăşoară activitatea, iar dacă este necesar, după înscrierea lor în lista suplimentară în baza certificatului pentru drept de vot.

Cum va arăta buletinul de vot pentru circumscripția națională la scrutinul din februarie>>>

Pe data de 24 februarie 2019, în Moldova vor fi organizate alegerile parlamentare ordinare. Din 2019, scrutinul parlamentar va fi organizat în baza unui sistem mixt: proporțional şi majoritar – într-o circumscripție națională și în circumscripții uninominale. În circumscripția națională se aleg 50 de deputați în baza votului reprezentării proporționale. În circumscripțiile uninominale se aleg 51 de deputați în baza votului majoritar, câte unul de la fiecare circumscripție.

În aceiași zi cu alegerile parlamentare, în Republica Moldova va fi organizat un referendum consultativ. La acest plebiscit cetățenii vor trebui să se pronunțe dacă susțin propunerea de a reduce numărului deputaților din Parlament de la 101 la 61 și cea ca poporul să poată demite deputații din funcție dacă nu își îndeplinesc corespunzător obligațiile.

Тема:
Moldova: Alegeri parlamentare 2019, rezultate (188)

Tematic

Peste 2 mii de secții de votare au fost constituite pentru alegerile din februarie
Listele electorale: Ce trebuie să știe candidații la alegerile din 24 februarie
Premieră la alegeri: Ce se schimbă în procesul de votare de peste hotarele țării
Alegerile din 24 februarie: De săptămâna aceasta intrăm într-o nouă etapă
Tagurile:
votare, Acte de identitate, Referendum, alegeri


Știrile Zilei