15:19 24 Ianuarie 2020
În direct
  • EUR19.66
  • USD17.73
  • RUB0.29
  • RON4.11
  • UAH0.73
Societate
Sa primesc un link scurt
Indexarea 2019: cu cât vor crește pensiile moldovenilor (7)
86410

Din luna februarie, vor fi alocate primele pensii care au fost reexaminate. Recalcularea pensiei are loc doar pentru pensionarii care mai lucrează.

CHIȘINĂU, 31 ian – Sputnik. De la începutul lunii ianuarie, Casa Naţională de Asigurări Sociale (CNAS) a recepţionat 3565 de cereri de reexaminare de la persoanele care s-au pensionat până la 1 ianuarie 1999 şi au realizat un stagiu de cotizare după pensionare de 15 ani sau mai mult.

Conform rapoartelor statistice, din cele 3565 de cereri de reexaminare, 2073 sunt din Chişinău, iar 328 - din Bălţi. Cereri similare au fost depuse la toate 40 de case teritoriale de asigurări sociale.

Potrivit CNAS, în februarie, solicitanţii, care vor întruni condiţiile legii, vor primi deja pensii reexaminate.

”Această reexaminare a pensiei este individuală. Mărimea acesteia depinde de durata activităţii în muncă şi de mărimea salariului din care au fost calculate contribuţiile de asigurări sociale”, precizează CNAS.

Pentru reexaminarea pensiei pentru limită de vârstă, solicitanţii trebuie să prezinte buletinul de identitate şi carnetele de muncă. Dacă au pierdut carnetul de muncă, atunci pot ataşa la cerere orice alte acte ce confirmă activitatea în muncă, precum extrase din ordine despre angajare-eliberare, certificate, contracte de muncă. Cererea se depune la casa teritorială de asigurări sociale conform locului de trai.

Pensiile stabilite până la 1 ianuarie 1999 vor fi recalculate>>>

De la 1 ianuarie 2019, a intrat în vigoare Legea care prevede reexaminarea pensiilor pentru limită de vârstă persoanelor care au activat în câmpul muncii după realizarea dreptului la pensie. Pensiile acelor beneficiari care au un stagiu de cotizare mai mic de 15 ani vor fi revizuite în următorul an. În cazul beneficiarilor de pensii stabilite după 1 ianuarie 1999 reexaminarea pensiilor pentru limită de vârstă se va efectua începând cu 1 ianuarie 2021, eşalonat, conform prevederilor legii în funcţie de durata stagiului de cotizare realizat după stabilirea pensiei.

Тема:
Indexarea 2019: cu cât vor crește pensiile moldovenilor (7)

Tematic

Unii moldoveni care trăiesc peste hotare vor beneficia de pensie în Moldova
Important pentru moldovenii care-și stabilesc pensiile în Rusia
Ce acte trebuie să prezentați la stabilirea pensiei dacă ați pierdut carnetul de muncă
Din 1 martie, moldovenii din Germania pot primi pensie din acest stat
Pensionarii care vor să le fie mărită pensia trebuie să prezinte aceste acte
Tagurile:
Moldova, pensionar, pensie


Știrile Zilei