10:24 07 Martie 2021
În direct
  • EUR21.15
  • USD17.58
  • RUB0.24
  • RON4.33
  • UAH0.63
Societate
Sa primesc un link scurt
294410

Cetățenii Republicii Moldova care sunt angajați oficial în Bulgaria, Portugalia, România, Luxemburg, Cehia, Austria, Belgia, Polonia, Ungaria, Lituania, iar din 1 martie, și în Germania, își pot păstra statutul de persoană asigurată social conform legislației naționale.

CHIȘINĂU, 13 feb – Sputnik. Persoana angajată în baza unui contract de muncă pe teritoriul Republicii Moldova, cât şi lucrătorul independent poate fi detaşat pe teritoriul altui stat contractant pentru a efectua o activitate, păstrând statutul de persoană asigurată conform prevederilor legislaţiei naţionale.

Spania, Catedrala din Burgos, vedere
© Sputnik / Михаил Мокрушин

Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS) precizează că pentru a achita contribuțiile obligatorii de asigurări sociale numai într-un singur stat, adică în țara în care persoana asigurată este detaşată, aceasta sau reprezentatul legal al acesteia trebuie să se adreseze la CNAS cu o solicitare. La această cerere trebuie să fie anexate documentele justificative necesare.

”Formularul privind legislaţia aplicabilă emis de CNAS va servi drept temei pentru a scuti solicitantul de plata contribuţiilor de asigurări sociale, pentru aceleaşi venituri, în statul de detaşare”, precizează instituția.

Acest fapt este posibil în condiţiile prevăzute de acordurile internaţionale în domeniul securităţii sociale semnate de Republica Moldova cu Bulgaria, Portugalia, România, Luxemburg, Cehia, Austria, Belgia, Polonia, Ungaria, Lituania, precum şi în baza Acordului în domeniul securităţii sociale cu Republica Federală Germania, care va intra în vigoare la 1 martie 2019.

Tematic

Spania este gata să facă asta: Sunt vizați toți moldovenii aflați acolo la muncă
Moldovenii din Italia: Alocaţie cetăţenească de 780 de euro - Care sunt condiţiile
Tagurile:
asigurare, UE, Diaspora, Moldoveni

Știrile Zilei