01:28 27 Martie 2019
În direct
  • EUR19.57
  • USD17.30
  • RUB0.27
  • RON4.11
  • UAH0.64
Oameni în oraș foto de arahivă

Câtă încredere putem avea în sondajele sociologice

© Sputnik / Miroslav Rotari
Societate
Sa primesc un link scurt
75 0 0

Expertul din cadrul Institutului Internațional de Studii Politice și Umanistice, Vladimir Bruter, spune când ar trebui să avem încredere în sociologi.

CHIȘINĂU, 4 mart – Sputnik. Există opinia că sondajele sociologice nu sunt obiective și sunt utilizate exclusiv pentru manipularea opiniei publice. Expertul din cadrul Institutului Internațional de Studii Politice și Umanistice, Vladimir Bruter, a subliniat la postul de radio Sputnik Moldova că nu este de acord cu un astfel de punct de vedere.

„Atunci când sondajele prezintă cifre diferite (există chiar noțiunea „concurența sondajelor”), ele pot fi suspectate de  lipsă de obiectivitate. Însă atunci când toate sondajele arată aproximativ același rezultat, mai ales dacă sondajele sunt realizate de către organizații absolut diferite ca sursă de finanțare și preferințe politice, în cazul dat nu poți spune că ele nu reflectă punctul de vedere al persoanelor chestionate”, a spus Bruter.

În afară de aceasta, sociologii au și o reputație la care țin, afirmă expertul.

„Obiectivitatea sondajelor poate fi urmărită la nivel matematic, însă cum să manipulezi prin sondaje, este deja o altă chestiune, și acest lucru este știut de asemenea de specialiști. În Moldova nu a existat niciun sens să se manipuleze prin sondaje, deoarece ele prezentau aproximativ același rezultat. Iar în acest caz sociologii încearcă să repete aceste rezultat, deoarece devierile le vor afecta reputația”, a explicat Brute.

Tematic

Stabilit: Așa vor fi repartizate cele 101 fotolii de deputat după alegerile parlamentare
CEC transmite Curții Constituționale dosarul cu rezultatele alegerilor parlamentare
Tagurile:
sondaj sociologic, încredere, Vladimir Bruter
Reguli de utilizareCOMENTARII


Știrile Zilei